Nyheter

Röda Korset: Inbördeskrig i Syrien

NYHETER

Efter 16 månader av blodbad i Syrien har Röda Korset formellt förklarat konflikten som ett inbördeskrig.

Samtidigt rapporteras om de hårdaste striderna hittills i huvudstaden Damaskus.

Röda Korsets deklaration är framförallt symboliskt viktig. Dessutom gör den att internationell humanitär rätt, som också kallas för krigets lagar, gäller i landet. Då får båda sidor i konflikten använda visst våld för att uppnå sina mål. Men de får inte attackera civila och lagarna kan ligga till grund för senare åtal för brott mot mänskliga rättigheter.

Röda Korsets uttalande kom samtidigt som FN:s observatörer besökte byn Tremseh en andra gång. Regimtrogna styrkor massakrerade män, kvinnor och barn i byn och upp till 200 dödsoffer kan ha krävts.

Bombarderade liten by

President Bashar al-Assad har tillbakavisat uppgifterna om att hans stridsvagnar, artilleri och helikoptrar först bombarderade den lilla byn – men FN:s observatörer var bara kilometer bort och har sett de tunga vapnen användas.

Observatörerna skrev i ett uttalande att "pölar av blod och hjärnsubstans fanns i flera hem" och tillade att det verkade som att attacken var riktad mot desertörer och rebeller samt de som skyddar dem eller är lojala mot dem. Enligt observatörerna gick syriska styrkor från dörr till dörr i Tremseh och kollade folks id. Sedan dödades somliga medan andra släpades iväg.

55 döda på söndagen

Samtidigt som FN:s och Röda Korsets uttalanden rapporterades om de hårdaste striderna hittills i Syriens huvudstad Damaskus.

Den syriska armén besköt rebellställningar i en rad områden i Damaskus på söndagen.

Striderna utspelades i stadsdelarna Tadamon, Kfar Sousa, Nahr Aisha och Sidi Qadad.

Enligt ledaren för observatoriet, Rami Abdel Rahman, dödades 55 människor runt om i Syrien under dagen.

I en diplomatisk offensiv från FN, med krisen i Syrien i centrum, väntas generalsekreteraren Ban Ki-Moon och fredssändebudet Kofi Annan på måndagen resa till Kina respektive Ryssland, enligt AFP.

Måste snart fatta beslut

De två länderna, båda vetobeväpnade medlemmar av FN:s säkerhetsråd, har tillsammans blockerat beslut om Syrien i FN:s säkerhetsråd och motsatt sig krav på hårdare sanktioner mot al-Assads regim.

I Ryssland ska Kofi Annan träffa ryske utrikesministern Sergej Lavrov och sedan president Vladimir Putin under två dagar av möten. I Kina träffar Ban Ki-Moon president Hu Jintao, officiellt för ett möte om Kina och Afrika, men enligt en FN-tjänsteman står Syrien högst upp på dagordningen.

Resorna kommer vid ett känsligt läge där säkerhetsrådet senast på fredag måste fatta beslut om att förlänga FN-uppdraget i Syrien. Rådet är splittrat på grund av västländers krav om nya, hårdare sanktioner. Ryssland har kallat sanktioner "oacceptabla" och i stället föreslagit att FN-uppdraget förlängs utan ytterligare hot mot regimen i Syrien.

Aftonbladet-TT-AP

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter