Nyheter

Miljontals kan bli utan internet den 9 juli

Av: 

John Granlund

På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB:s hemsida hittar man en kartläggning över infekterade datorer i landet.
På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB:s hemsida hittar man en kartläggning över infekterade datorer i landet.

NYHETER

I sommar kan du förlora ditt internet.

Orsaken: FBI slutar bekämpa ett estniskt datavirus.

– Tusentals svenskar kan bli av med internet, säger Anders Nilsson, som är datasäkerhetsexpert vid Eurosecure.

Dataviruset har kapat miljontals datorer över hela världen, uppger datasäkerhetsavdelningen, CERT-SE, på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Med hjälp av ”falska” servrar dirigerar viruset om drabbade användare till ljusskygga hemsidor, där det finns annonser som virusskaparna tjänar pengar på.

– Är du infekterad kan du bli skickad till vilken sida som helst, säger Kristian Borryd som är IT-säkerhetsspecialist vid MSB.

När FBI upptäckte attacken inleddes en gigantisk räddningsoperation. I drygt tre år har FBI tillhandahållit ”friska” servrar.

För dyrt för FBI

Men nu har det blivit för dyrt för den amerikanska säkerhetstjänsten. Den 9 juli lägger FBI ner operationen, som kallas "Ghost Click".

– Om din dator är infekterad kommer du inte att kunna surfa normalt längre, säger Kristian Borryd.

För skaparna av det illvilliga dataviruset är loppet redan kört. Enligt FBI greps sex män i Estland i november. De står nu anklagade för att ha tjänat över 100 miljoner kronor på viruset under årens lopp.

– De får några ören för varje klick, men när hundratusentals personer gör det i flera år blir det väldigt mycket pengar, säger Anders Nilsson.

Viktigt kontrollera smitta

För de tusentals svenskar som är drabbade gäller det nu att få koll på om ens dator är drabbad. Och enligt Anders Nilsson räcker det inte med att köra ett antivirusprogram.

– Det räcker med att du har haft skadlig kod i din dator någon enstaka gång under de senaste åren, säger Anders Nilsson.

Om din dator är en av de tusentals maskinerna som är smittade ger han dig rådet att kontakta din internetleverantör.

– Då kan du surfa också efter den 9 juli.

Här kan du testa om din dator är smittad.

ANNONS

Skynda fynda damkläder– lagerflytt! 20% REA PÅ ALLT FRÅN CELLBES!

Extern länk från Cellbes

Köp här!

Publisert: