Tre döms för mord - en frias helt

Foto: Tre män dömdes för gatuköksmordet.
NYHETER

En 19-årig man sköts till döds med nio skott vid gatukiosken.

Nu döms tre män för dådet.

Samtidigt frias en 34-årig man.

Det var i augusti för ett år sedan som en 19-årig man sköts till döds med flera skott. Tre bröder och deras kusin åtalades vid för skottdådet vid gatuköket i Malmö.

Bröderna är 34, 30 och 29 år gamla, systersonen är nu 22 år.

Tre döms - en frias

Enligt åtalet satt offret vid ett bord då de fyra männen dök upp. Männen sa att de ville prata med 19-åringen som vägrade följa med dem.

Då sköts 19-åringen både i huvudet och kroppen upprepade gånger och den tekniska utredningen visar att två olika vapen användes.

Malmö tingsrätt dömer tre av männen - 21-årige kusinen och 30-årige och 29-årige bröderna för mordet. Alla döms till 15 års fängelse.

Den äldste 34-årige brodern frias däremot.

Två bröder sköt

Enligt domen finns ingen direkt teknisk bevisning mot männen. Däremot finns utpekanden, andra vittnesmål, mobiltrafik och sms och exempelvis fynd i form av patroner i brödernas hem.

Enligt tingsrättens dom är det utrett att har 29-åringen och 30-åringen har skjutit 19-åringen.

Den 22-årige kusinen har enligt rätten inte avlossat några skott, men däremot burit med ett vapen till mordplatsen och på plats gett vapnet till 30-åringen. Genom den handlingen har kusinen, enligt rätten, varit delaktig i sådan omfattning att han klassas som medgärningsman och döms därför för mord.

Saknar bevis för 34-åringen

34-åringen som frias har varit på plats och är delaktig i planen att konfrontera 19-åringen med skarpladdade vapen. Men enligt rätten finns inte bevis för att han till den grad planerat mordet eller främjat mordet så pass att han kan döms för det.

Åklagaren har endast kunnat bevisa att han varit vid gatuköket och tittat på när släktingarna genomfört dådet, enligt domen.

Vice chefsåklagaren Jenny Lindell har beskrivit mordet som en uppgörelse i den kriminella sfären.