Mamma misstänks för mord på sin bebis

Foto: Kvinnan i Halmstad medger de faktiska omständigheterna.
NYHETER

En kvinna i 25-årsåldern är misstänkt för mord.

Polisen misstänker att mamman mördat sin fem månaders-bebis hemma i lägenheten.

Nu har hon häktats vid Halmstad tingsrätt.

Den 24 juli kom ett larm om att den fem månader gamla bebisen låg död i lägenheten där kvinnan bott med sin son.

Återupplivningsförsök gjordes men den lille pojken avled av sina skador. Polisen beslutade då om en dödsorsaksutredning.

Togs in på förhör

Vid obduktionen visade det sig att den fem månader gamla bebisen inte dött naturligt - utan blivit mördad.

Misstankarna i polisens förundersökning pekade mot mamman och en teknisk undersökning har gjorts i lägenheten.

Efter den sammantagna bedömningen av utredningsmaterialet togs kvinnan in på förhör i fredags, och anhölls direkt därefter av åklagare misstänkt för dådet mot sin egen son.

Förnekade i förhör

- Vi försöker skaffa oss en mer detaljerad bild av vad som hänt, sa Lars Grimbeck, kommunikationschef vid Hallandspolisen, i ett pressmeddelande efter anhållandet.

I en kort kommentar sa åklagaren Ann-Christin Claesson till TT att både hon och utredarna under förhör uppfattat det som att kvinnan förnekar brott.

Grät i rätten

Under häktningsförhandlingen i dag, som skedde bakom stängda dörrar, grät kvinnan häftigt när åklagaren gick igenom delar av utredningsmaterialet.

Efter överläggning beslutade Halmstad tingsrätt att häkta kvinnan på sannolika skäl misstänkt för mord.

- En psykos kan ha utlösts efter förlossningen men det ska nu utredas och min klient ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, säger kvinnans advokat.

Kvinnan erkände vid förhandlingen de faktiska omständigheterna men menar själv att hon styrts av oförklarliga krafter utifrån. Hon anser därmed att hon inte är ansvarig för utgången.

- Hon förnekar brott men erkänner att hennes kropp utövat visst våld mot barnet, säger kammaråklagare Ann-Christin Claesson till Aftonbladet.

Hur barnet bragts om livet vill varken åklagare eller advokat kommentera.

Misstänks för mord

Försvaret försökte under förhandlingen att få med den alternativa rubriceringen barnadråp, med maxstraffet sex års fängelse. Men det köpte inte rätten, utan häktade kvinnan för mord med minst tio år i straffskalan.

– Enligt lagtexten ska brottet ha skett i nära anslutning till födseln för att rubriceras som barnadråp, men nu var barnet fem månader, säger Lars Hamrén, chef för Hallandspolisens rotel för grova brott till TT.

Kvinnan har inte sökt psykisk vård innan händelsen, enligt åklagaren.