Nyheter

Skadad i björnattack

Av: 

Olof Svensson

Ambulansen kunde på grund av snö och svår terräng inte ta sig fram till den skadade mannen. Ambulanspersonal fick köra in med en fyrhjuling för att hämta honom.
Ambulansen kunde på grund av snö och svår terräng inte ta sig fram till den skadade mannen. Ambulanspersonal fick köra in med en fyrhjuling för att hämta honom.

NYHETER

En jägare har attackerats av en björn utanför Kilafors.

Mannen lyckades själv larma och efter ett stort pådrag lyckades räddningstjänsten hitta honom.

– Han är vid medvetandet och förd till sjukhus i Gävle, säger Lars-Åke Svärd, insatsledare på räddningstjänsten i Bollnäs.

Räddningstjänsten larmades vid 13-tiden om att en man attackerats av en björn i skogen mellan Kilafors och Holmsveden, strax söder om Bollnäs.

Mannen var ute och jagade med sin hund när björnen attackerade. Han blev liggande i skogen men lyckades larma genom att ringa sina jaktkompisar som i sin tur tog kontakt med SOS-alarm. Räddningstjänsten, polis och ambulans åkte ut till området och sökte efter den skadade mannen. Vid 14.00-tiden hittades mannen och kunde med hjälp av ambulanspersonal föras ut ur skogen.

Jaktkompisarna hittade honom

– Han ringde till sina jaktkompisar och lotsade dem till den plats där han låg. Det var jaktkompisarna som hjälpte oss att hitta honom, säger Ingemar Jonsson, biträdande räddningsledare vid räddningstjänsten, till TT.

Mannen bars cirka 200 meter till en väg som var så oplogad att ambulansen inte kunde ta sig fram. Han fick istället köras med en fyrhjulig motorcykel, enligt TT.

Allvarligt skadad

– Ambulansen har nu hämtat honom. Han var vid medvetandet när han hittades, säger Lars-Åke Svärd.

Enligt Gävle sjukhus är mannen allvarligt skadad och inlagd på vårdavdelning. Hans skador betecknas däremot inte som livshotande, skriver TT.

Det är ännu oklart hur attacken gick till.

– Han ska ha blivit biten eller riven och blivit kvar i skogen, säger Lars-Åke Svärd.

Polishelikopter och eftersöksjägare är på väg till platsen för att hjälpa till att söka efter björnen, som inte är kvar på plats. Enligt Lars-Åke Svärd kommer polisen troligtvis att få vänta till i morgon med eftersökningsarbetet på grund av det dåliga vädret.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: