Favoriten tackade nej

Publicerad:
Uppdaterad:
Anders Sundström.
Anders Sundström.

NYHETER

Favoriten Anders Sundström, 59, vd i Folksam, säger också nej.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska han ha fått frågan om att leda Socialdemokraterna av VU i går kväll – men han tackade nej.

– Mitt fokus ligger på att leda och vässa Folksam inför framtiden, säger Sundström.

Som Aftonbladet avslöjar i dag seglade den förre näringsministern snabbt upp som favorit till att ta över efter Håkan Juholt i Socialdemokraterna. Hans ledarskapsförmåga och rutin från regering och partidistriktsarbete sades tala till hans fördel.

Vill utveckla Folksam

Enligt Aftonbladets källor var han den kandidat som både vänster och höger kunde enas om. När hans namn fick grönt ljus av distrikten runt om i Sverige ska han ha kontaktats av det verkställande utskottet med Carin Jämtin i spetsen.

Men Aftonbladet kan nu avslöja att han tackade nej.

Genom sin pressekreterare låter han hälsa att hans fokus nu ligger på arbetet med att utveckla Folksam för framtiden. Utöver det har han inga kommentarer att ge.

Eftersom Anders Sundström är aktiv i näringslivet skulle hans nej utåt kunna bero på att han inte får uttala sig om sådant som kan påverka börskursen.

– Han har tackat nej och nu är positionerna helt låsta, men herregud det är ju inte så konstigt. Han har ju inte varit aktiv i rikspolitiken på många, många år, säger en S-källa.

Låsta positioner

Det verkställande utskottet ska nu brottas med att hitta ännu ett namn som det av falangstrider så sargade partiet kan enas omkring. Positionerna är låsta mellan ledamöterna och därför anses nu möjligheten att lösningen kommer att bli en väldigt tillfällig lösning på ledarposten. En person som bara tar över under de månader som måste förlöpa innan en extrakongress där en permanent ledare kan ros i land.

Publicerad: