Appar kan dölja brottsbevis

avCamilla Olsson

Glöm fingeravtryck och gamla hederliga telefonsamtal.

Istället är appar, spel och digitala plånböcker en del av den nya brottstekniken.

Det som krävde ett telefonsamtal eller ett möte för att kunna begå ett brott har till stor del bytts ut mot en knapptryckning. Den digitala tekniken skapar problem och möjligheter för både brottslingar och rättsväsende.

Utkast försvårar

För polis och åklagare går det exempelvis inte att spåra när mejltjänster används där meddelanden inte skickas utan lämnas kvar som utkast. Appar i smarta telefoner och andra digitala tjänster underlättar också möjligheterna för kriminella att sopa undan spåren.

– Brottslingar är alltid bra på att ta till sig ny teknik. Det kan försvåra för oss men ibland kanske man inte vet hur tekniken fungerar, säger Anders Dahlqvist, it-brottsspecialist på rikspolisstyrelsen, som inte vill ge några exempel eftersom han är rädd att avslöja polisens metoder.

”Moln” skapar problem

Framför allt "moln", där information, tjänster och verktyg finns tillgängliga virtuellt och inte sparas på en hårddisk, ställer till det för rättssystemet.

– Digital bevisning har funnits länge. Sedan finns det hur många appar som helst med sms-tjänster och det finns "moln" där man inte vet var aktörerna egentligen finns. Problemen med ”moln” har vi sett sedan början av året, säger Jan Tibbling, kammaråklagare och internationell samordnare på Ekobrottsmyndigheten.

Gränslöst blir problem

Var de olika digitala tjänsterna befinner sig fysiskt skapar problem. Internet är gränslöst och olika länder har olika lagar, menar Anders Dahlqvist.

– Informationen strömmar över nationsgränserna och det ställer krav på samarbete. Det här är inte tekniska problem utan informationsproblem, säger han.

Hur åklagarna ingriper i olika ärenden där ”moln” är inblandade beror på fall till fall. Enligt Jan Tibbling råder det olika uppfattningar när rättsväsendet ska ingripa. Under hösten ska åklagarmyndigheten konferera med justitiedepartementet för att reda ut hur det ska gå till.