Juha utreds för mordet

Av: Kenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Efter Quick-boken – trippelmördaren dalapolisens nya spår: Sågs i trakten

1 av 14
Offret Yenon Levi hittades 1988.

Thomas Quick frikändes för mordet på israelen Yenon Levi.

Nu har i stället en känd våldsman och mördare återigen ­hamnat i polisens blickfång.

– Juha Valjakkala och hans tjej sågs i trakten vid tiden då Levi mördades, säger kriminal­inspektör Leif Nykvist på Dala­polisens våldsrotel.

Buntar av maskinskrivna förhör, fotografier och kartor ligger i sju kartonger i polishuset i Borlänge. Där hoppas polisen hitta svaret på frågan vem som mördade den 24-årige israeliske turisten Yenon Levi. Det är det enda av ”Quickmorden” som inte är preskriberat.

Journalisten Hannes Råstam har i sin bok på punkt efter punkt visat på alla brister i åklagare Christer van der Kwasts utredning, som ledde till att Quick, som i dag åter­tagit sitt namn Sture Bergwall, fälldes för Levimordet 1997. Quick fri­kändes 2010 och fallet ska nu ut­redas för tredje gången.

– Under hösten ska vi bestämma oss för hur vi ska gå vidare. I nu­läget finns varken någon misstänkt eller beslut om några nya förhör, säger Leif Nykvist, tillförordnad chef på Dalapolisens våldsrotel.

På väggen i ett av rummen på polishuset hänger en tidslinje. Den börjar 3 maj 1988 då Levi anländer till Arlanda och avslutas den 11 juni då hans svårt misshandlade kropp hittas invid en timmerväg i Rörshyttan.

Samtidigt som Levi reste även Juha Valjakkala och hans dåvarande flickvän Marita Routalammi genom landet. De skulle senare bli Europas mest jagade par för mordet på två makar och deras 15-årige son i Åmsele den 3 juli. Men under juni hade de ännu bara gjort sig skyldiga till bil- och butiksstölder.

Tankade en stulen bil

Deras vägar kan ha korsats med Levis.

Leif Nykvist pekar på en ruta. I den finns en liten bil. Den korta texten avslöjar att Valjakkala och Routalammi tankade sin stulna bil på OK-macken i Särna den 12 juni.

– De har alltså befunnit sig i norra Dalarna dagen efter att Levis kropp hittades, säger Leif Nykvist.

Att paret varit i Dalarna vid den tiden bevisas även av ett foto på Marita Routalammi, taget på Kungsgatan i Avesta.

Enligt tidslinjen, som bygger på vittnesuppgifter och kvitton ­hittade hos Åmseleparet, var de även i Stockholm samtidigt som Levi i början av juni.

– Det finns inga belägg för att Juha och Marita ska ha träffat Levi. Men det är någonting som vi måste titta närmare på, säger Leif Nykvist.

”De hittade ingenting”

Den i dag 67-årige Lennart Jarlheim utredde Levimordet efter Quicks erkännande 1995.

– Jag vet att det via Interpol skickades en förfrågan till finska polisen som förhörde Valjakkala. Men de hittade ingenting som kunde binda honom till brottet, berättar Lennart Jarlheim när Aftonbladet träffar honom i hemmet i Avesta.

– Vi bad också kollegorna i Umeå, som hade hand om Åmselemordet, att vara uppmärksamma ifall det dyker upp någonting som kan kopplas till Levi, men ingenting där heller, lägger Jarlheim till.

Kan ha träffats i Stockholm

Även polisprofessorn Leif GW Persson är mycket skeptisk till Valjakkala-spåret och säger att den mest intressanta personen i utredningen är en då 47-årig tunisier, som även Borlängepolisen återigen intresserar sig för.

– Glasögon, identiska med de han bar, har hittats på mordplatsen. Det har Statens kriminaltekniska laboratorium fastställt, säger GW. Enligt vittnesuppgifter kan Levi ha träffat Glasögonmannen på centralstationen i Stockholm i början av juni. Dit brukade han gå för att hitta arabiska män som han ­anlitade för att sälja tavlor och ­samtidigt stjäla från äldre personer i Dalarna, enligt Hannes Råstams bok.

– Flera vittnen har sett Levi i sällskap med tunisierns kumpaner på centralstationen. Några fruntimmer har berättat att Levi även har varit hemma hos honom i Borlänge, säger Leif GW Persson.

Utvisad till Tunisien

Glasögonmannen var misstänkt för mordet på Levi 1991, men bevisen räckte inte för att hålla honom kvar i häktet. Han har pekats ut som antisemit och är känd våldsman – genom hot och övertalning fick han en bekant att knivskära en före detta flickvän. För det satt han fängslad i fem år och utvisades senare till Tunisien. Där berättade han för tidningen Expressen 2008 att det var en man av afrikanskt ursprung som dödade Levi.

Leif GW Persson tror att fler gärningsmän var inblandade. På platsen hittades en fimp, ett cerat och andra fynd som med hjälp av DNA-teknik kan ge svar på frågan om vem som har mördat Levi.

– Jag tror att det här fallet kan lösas.

Sju mord – sex gåtor som väntar på att lösas

Marinus och Janni Stegehuis

mördades 1984 i Appojaure. Quick ansökte om resning i juni i år.

Journalisten Dan Larsson har skrivit en bok om fallet. I den påstår han att fyra personer, oberoende av varandra, har pekat ut en Gällivarebo för mordet, bland annat har en kompis sagt att han var med den utpekade mördaren i Appojaure på mordnatten. Den så kallade ”kropps­byggaren” nekade i förhör och är nu död.

– Jag tror också på den teorin, säger Leif GW Persson.

Advokat Pelle Svensson säger att det i samband med utredningen hittades två extra glas och två extra par bestick.

– Det tyder att paret har haft besök av två personer. Det kan vara intressant att ta reda på vilka de är.

■ ■ Norska Trine Jensen

mördades 1981 i Oslo. Thomas Quick dömdes i juni 2000 och beviljades resning i april i år.

– I det fallet har det inte ­funnits någon känd misstänkt, säger advokat Pelle Svensson.

■ ■ Therese Johannesen

försvann 1988. Quick dömdes i juni 1998, men friades 2011.

– Hennes kropp har aldrig hittats. Hon kanske inte ens är mördad, utan kan finnas i Pakistan där hennes far kan ha rövat bort henne, säger GW Persson.

■ ■ Charles Zelmanovits

försvann i Piteå 1976, men hans kvarlevor hittades först 1993.

I juni i år lämnade chefsåklagaren Bengt Landhal en resningsansökan.

– Det var troligtvis en olycka, inget mord. Och det är synd om anhöriga som fick sitta i rätten och lyssna på Quicks fantasier hur han skar och åt hans penis. Det är en skandal, säger Leif GW Persson.

■ ■ Gry Storvik

mördades 1985. Hennes kropp hittades i Myrvoll, strax söder om Oslo. Hon var prostituerad och några av hennes kunder har  förhörts för mordet på henne. Quick beviljades resning i april i år.

– Det har funnits en misstänkt gärningsman som har missbrukat narkotika och gått till prostituerade, säger Pelle Svensson.

– Hon utsattes för våld mot huvudet med trubbigt föremål och det har säkrats sperma i hennes kropp. Det finns likheter med övergreppet mot Trine Jensen, vilket inte gör det uteslutet att en och samma person kan ha mördat båda, säger Leif GW Persson.

■ ■ Johan Asplund

var 11 år när han 1980 försvann från hemmet i Sundsvall. Quick erkände och dömdes för mordet, men han friades 2010.

Johans mamma och pappa har aldrig trott på Quicks berättelse. Det har inte heller Leif GW Persson, som var bland de första i Sverige med att avfärda Quick som mytoman.

– Allting pekar på att en man i familjens närhet gjorde det. Hans bil har setts utanför huset. Han har sagt att han lämnade sitt hem senare på förmiddagen trots att grannar har sett honom gå tidigt på morgonen, säger Leif GW Persson.

Advokat Pelle Svensson väckte ett enskilt åtal för olaga frihetsberövande alternativt människorov mot mannen i Sundsvalls tingsrätt.

– En oenig tingsrätt dömde för olaga frihetsberövande. Sedan frikändes han av hovrätten.

Pelle Svensson lämnade in en omfattande utredning, där han pekade på mängder med brister i Quickutredningarna, till dåvarande ­justitiekanslern Göran Lambertz som dock ­inte fann några brister.

– Då gav jag alla handlingar, 20 000 sidor, till Hannes ­Råstam, säger Pelle Svensson.

Publicerad: