Facebook

Svenskarna mår dåligt av Facebook

Av: 

Camilla Sundell

NYHETER

Lågutbildade, låginkomsttagare och unga kvinnor.

Ju mer de använder Facebook, desto sämre mår de.

– Vi tror det har att göra med att man jämför sig med andras profiler, säger Leif Denti, doktorand i psykologi vid Göteborgs universitet, till Dagens Nyheter.

”Jämför man sig mer med andra mår man sämre och känner sig mindre lycklig”, säger Leif Denti.
”Jämför man sig mer med andra mår man sämre och känner sig mindre lycklig”, säger Leif Denti.

En studie gjord vid Göteborgs Universitet visar att var fjärde av Sveriges 4,5 miljoner användare mår dåligt om de inte får logga in på Facebook regelbundet. Personerna i undersökningen uppger att de känner att de halkar efter, rapporterar Dagens Nyheter i dag.

Jämför sig

Men användarna i undersökningen mår också dåligt om de är inloggade för mycket. Kvinnor, låginkomsttagare och lågutbildade hör till gruppen aktiva användare. Enligt studien mår de sämre ju mer tid de spenderar på Facebook.

Exakt vad det beror på vågar forskarna inte slå fast, men de tror att det beror på att användarna jämför sig med andras profiler.

– Jämför man sig mer med andra mår man sämre och känner sig mindre lycklig, säger Leif Denti, doktorand i psykologi vid Göteborgs universitet, till Dagens Nyheter.

Provocerande

Forskarna bakom studien kommer nu att göra en uppföljning, rapporterar DN. De har en teori om att allt mindre lyckliga personer söker sig till Facebook och vill även utreda varför män lägger ut mer provocerande material än vad kvinnor gör.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Facebook