Reinfeldt vill ha fler nattöppna daghem

avPär Karlsson

Foto: Magnus Liam Karlsson
Statsminister Fredrik Reinfeldt besöker ett nattdagis i Märsta.

I kväll inledde Fredrik Reinfeldt en turné bland nattarbetande svenskar.

Han gjorde det på en nattöppen förskola - en omsorgsform som hälften av landets kommuner saknar.

– I ett Sverige där allt fler jobbar så kommer behovet av omsorgslösningar för att få arbetslivet att fungera att växa, säger statsministern.

På helgens Sverigemöte i Örebro höll statsminister Fredrik Reinfeldt tal inför 1 900 jublande moderatpolitiker. Under måndagskvällen stod han i stället inför barn och personal på den nattöppna förskolan Lyan i Märsta.

Besöket innebar startskottet för några veckor när Reinfeldt ska åka runt och prata med personal i olika verksamheter där personalen arbetar nattetid. Efter att ha suttit ned och samtalat med personalen fick statsministern också träffa barn vars föräldrar arbetar på obekväma arbetstider.

– Sverige måste fungera dygnet runt. Personalen jag träffar här som jobbar nätter har ju tagit ställning för att tycka att det är ett bra sätt att arbeta. Men det möjliggör också andras skift- och nattarbete, säger Fredrik Reinfeldt.

Under sitt tal i helgen slog statsministern fast att "alla jobb behövs". Under sitt besök i Märsta förklarade han att om fler jobb skapas, så kommer också behovet av olika omsorgsformer, bland annat på förskolor, att växa. I dag finns bara nattöppna förskolor i hälften av landets kommuner.

– När jag kom in i politiken pågick en stor diskussion om man överhuvudtaget skulle ha den här typen av omsorgsstöd. Nu har det byggts ut i 160 kommuner. Det återspeglar det moderna livet. Vi kommer att se mer av detta. Det som underlättar människors förmåga att arbeta, det ska vi vara positiva till, säger Fredrik Reinfeldt.

I helgen lanserade statsministern också ett nytt begrepp - "samhällsbärarna". Bland dem räknar han in många nattarbetare.

– Det här är ett sätt att visa stor respekt för människor som inte alltid har de högsta lönerna men som gör oerhört viktiga insatser för att samhället ska fungera, säger han.

Själv har Reinfeldt aldrig behövt använda barnomsorg nattetid.

– Nej, har inte jobbat på det sättet med fasta arbetstider kväll och natt. Men jag har som många andra haft behov av barnvakt ibland, när man velat göra annat, säger han.