Polisanmäls efter avlivning med kniv

Publicerad 2012-03-25

"Jag ville bara avsluta renens lidande"

Per-Mikael Jonsson i Ammarnäs i Sorsele ville göra den skadade renens lidande så kort som möjligt.

Per-Mikael Jonsson i Ammarnäs i Sorsele ville göra den skadade renens lidande så kort som möjligt och stack renen med en kniv i nacken.

Nu polisanmäls han för djurplågeri.

Här avlivas renen i tv-inslaget.

Per-Mikael Jonsson, ordförande i Rans sameby, har arbetat med renar i hela sitt liv. I ett inslag i SVT:s Västerbottensnytt tidigare i mars avlivade han en skadad ren som troligen hade blivit påkörd av ett tåg. Avlivningen skedde genom ett knivstick i nacken. Omedelbart efter sticket avblodar han renen och sticker den i hjärtat. Nu har länsstyrelsen i Västerbotten polisanmält Per-Mikael Jonsson för djurplågeri.

"Känns för jävligt"

– Renen var väldigt skadad och det fanns inget annat att göra än att avliva den. Det känns för jävligt att jag ska bli en lagbrytare bara för att jag ville avsluta renens lidande, säger Per-Mikael Jonsson.

Att avliva en ren genom ett knivstick i nacken utan föregående bedövning innebär att den blir förlamad, men har kvar medvetandet tills den dör av kvävning eftersom den inte kan andas, konstaterar länsstyrelsen i sin anmälan enligt Västerbottens-Kuriren. Renar i Sverige omfattas av djurskyddslagen och får inte utsättas för onödigt lidande.

– Det finns inget rätt sätt man kan avliva en ren med kniv på. Men det är ju inte alltid man har ett skjutvapen med sig, och det finns utrymme i lagstiftningen för sådant här. Om renen lider så ska man avsluta lidandet så snart som möjligt, säger Björn Dahlén, djurskyddschef på jordbruksverket.

Haltade och blödde

Den här dagen hade Per-Mikael Jonsson inget skjutvapen med sig. Västerbottensnytt skulle göra ett nyhetsinslag om att många renar blir påkörda av tåget.

– Det var bara en slump att vi upptäckte den skadade renen vid järnvägen. Det hade tagit väldigt lång tid om jag hade kört för att hämta ett skjutvapen, och risken för att renen skulle halta i väg från platsen var stor. Den hade förmodligen självdött i skogen. Jag ansåg att det här var det bästa sättet, säger Per-Mikael Jonsson.

Enligt Berno Jonsson, Västerbottensnytts reporter som var på plats under avlivningen, så var renen väldigt illa skadad.

– Den haltade och kunde knappt gå. Ett av benen var helt av och den blödde mycket där bak, säger Berno Jonsson till Västerbottensnytt.