Nyheter

”Det var galet”

Av: 

Camilla Sundell

Anders Munck

Staffan Dickson

NYHETER

Regissören James Cameron tillbaka efter resan till Marianergraven

Han regisserade storfilmen Titanic.

Nu har James Cameron gått på djupet igen.

I en specialbyggd ubåt – som bara han själv får plats i – nådde han i natt Stilla Havets djupaste punkt: Marianergraven.

– Det var galet, sa en överlycklig Cameron när han återvände till ytan sex timmar senare.

James Cameron är den tredje personen hittills som nått ner till Marianergraven, 10 898 meter under havsytan.

Enligt National Geographic, som medverkar i projektet, kom regissören dit i natt svensk tid i den specialbyggda ubåten Deepsea Challenger.

Strax efter att han var framme kom ett Twitter-meddelande från Cameron:

"Hitting bottom never felt so good. Can't wait to share what I'm seeing with you", skrev han.

Överlycklig

Cameron stannade i Marianergraven i sex timmar för att ta prover och bilder. Syftet med projektet är att öka kunskapen om dessa outforskade delar av jorden.

När ubåten väl kom tillbaka till ytan var det en överlycklig regissör som klev ur farkosten.

– Det var galet, jublade regissören.

Camerons farkost utrustades med flera 3D-filmkameror och utrustning för att kunna ta med sig prover och organismer som lever längst ner i djupet.

– Det finns ett vetenskapligt värde i att filma i 3D. Med tekniken kan man bestämma föremåls storlek och avstånden till dem, sa James Cameron till National Geographic inför dyket.

"Som ett kylskåp"

Tidigare har den schweiziske äventyraren ­Jaques Piccard och den amerikanske marin­officeren Don Walsh nått ner till botten efter nästan fem timmar i farkosten Trieste.

– Det var trångt, ungefär lika stort som i ett kylskåp. Och ungefär lika varmt, ­sade den i dag 81-årige­ Don Walsh i en BBC-intervju nyligen.

Ingen anade då, 1960, att det skulle kunna finnas liv där nere. Men precis innan de landade på bottnen fick de se en liten plattfisk simma iväg. Väl vid bottnen såg de nästan ingenting. Farkosten hade rört upp sediment och allt förvandlades till en grå sörja.

Missar premiären

Cameron har gjort totalt 72 djuphavsdyk med ubåt, 33 av dessa skedde vid Titanics vrak inför storfilmen från 1997.

Exakt vad han fått se i djupet är ännu inte känt. I en intervju med Sky News sa regissören att dyket försenades, men att han trots det valde att stanna kvar.

– Ironiskt nog skulle jag ha varit i London för premiären av Titanic i 3D, nu får vi se om jag hinner det, säger han till tv-kanalen.

Enligt Cameron är dyket den första delen i ett dykprogram. Han säger till Sky News att han vill fortsätta utforska haven för att sprida kunskapen om dem.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter