Sauli Niinistö, 63, vann finska presidentvalet

Foto: ap
Vinnare. Den 63-årige häradsdomaren Sauli Niinistö vann presidentvalet i Finland.
NYHETER

Konservative Sauli Niinistö vann presidentvalet i Finland.

Motkandidaten Pekka Haavisto gatulerade Niinistö i direktsändning i tv och valet anses därmed vara klart.

Sauli Niinistö var nära att dö i den thailändska tsunamin 2004. Men han klamrade sig fast vid en telefonstolpe och lyckades ta sig i säkerhet. Liksom han nu lyckats kämpa sig till Finlands högsta befattning.

Var uträknad

För sex år sedan var Sauli Niinistö uträknad efter att ha förlorat mot Tarja Halonen – som han nu efterträder. Han lät förstå att den politiska karriären var över. Ett år senare gjorde Niinistö strålande comeback i riksdagen som talman.

Hans popularitet har ansetts märklig med tanke på hans merit som "järnkamrer" från tiden som finansminister.

Vägrade ställa upp

Och han sägs inte alltid vara på samma planhalva som det parti han en gång var ledare för, konservativa Samlingspartiet– inte minst när han vägrade ställa upp i presidentvalet 2000 – en katastrof för partiet.

Varumärkena är – förtjänt eller oförtjänt – en aura av självständighet, rättvisetänkande och ärlighet. Det tilltalar över partigränserna. Till svagheterna hör hans något vresiga personlighet.

Hustrun dog i olycka

Livet har satt den 63-årige häradsdomaren på svåra prövningar. Han blev änkling i januari 1995 – hustrun omkom i en bilolycka kort efter det att han blivit partiledare.

Niinistö har två vuxna söner och sällskapade länge med förra Miss Finland, tidigare kulturministern Tanja Karpela. I dag är han gift med 29 år yngre Jenni Haukio.

TT/AFTONBLADET