KD kräver ny lag

GÖTEBORG. I kvällens Debatt i SVT kräver Caroline Szyber (KD) lagstiftning för civilkurage.

– Det blir svårt när vi kommer till en brottsplats och ingen vågar berätta vad de sett, svarar polisen Bertil Claesson.

För att folk ska våga säga ifrån och ingripa vid pågående brott kräver riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) att Sverige, i likhet med andra europeiska länder, lagstiftar i frågan.

– Politiker och samhället måste gå  först och visa vägen. Tyvärr är detta i Kortedala inte ett enskilt fall, sådant här händer på fler ställen och jag vill att folk ska agera och då är lagstiftning ett sätt, säger hon i programmet.

”Skapar rädsla”

Bertil Claesson som är enhetschef vid polisen i Västra Götaland anser att ett krav på att medborgarna ska ingripa inte löser problemen vid händelser likt misshandeln av Carl-Eric Cedvander. Utan han anser att det skulle få motsatt effekt: 

– Jag tror att det skapar en rädsla och att det blir svårt att få folk att ställa upp och berätta om vad de har bevittnat om det är en skyldighet att ingripa. Redan i dag har vi problem vid exempelvis villainbrott och våldsbrott där ingen vill berätta om vad de har sett, säger han.

”Kunde hänt var som helst”

På Kortedala torg spelar en mässingsorkester utanför biblioteket vid fontänen där Carl-Eric Cedvander misshandlades. Jenny Lundahl, 33, som i fyra år bott ett par hundra meter från torget tycker inte att Kortedala är synonymt med våld:

– Jag ser inte alls det mönstret i den här stadsdelen, det kunde ha hänt var som helst. Jag har aldrig tyckt att det varit otryggt här, berättar hon.

Demonstration skapar bråk

Stadsdelsborna som Aftonbladet pratar med är eniga om att nationaldemokraternas demonstration i morgon inte har där att göra.

– Jag tycker inte om det, men det är demokrati och alla har rätt till sin åsikt. Men jag tycker inte att det är så lämpligt att de kommer hit, det är att skapa bråk, säger Kortedalabon Camilla Nilsson, 35.

Publisert: