Kulturministerns kollegor negativa

Ett europeiskt nätverk mot rasism krävde på torsdagen att Fredrik Reinfeldt ska fördöma kulturministerns "rasistiska" tårtätande.

Samtidigt tar hennes egna politiska kollegor avstånd:

– Det var osmakligt, säger Lars-Axel Nordell, kulturtalesperson för Kristdemokraterna.

Medan bilderna och filmen på den skrattande kulturministern i konstnären Makode Lindes tårt-performance på Moderna museet sprids över världen fortsätter händelsen att väcka känslor i Sverige.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) vägrar att vara med när tårtan diskuteras i kvällens SVT-program Debatt:

– Vi fick beskedet att hon inte hade möjlighet att medverka, säger redaktör Lisa Jarenskog.

Statsministern kommer inte att svara på kravet från European Network Against Racism att fördöma "denna rasistiska händelse":

– Jag vet inte om det finns anledning till det, säger statsministerns presschef Roberta Alenius.

Kritiseras

Men flera allianskollegor kritiserar nu kulturministern:

– Man måste tänka sig för när man står med champagne och skrattar. Det är en kränkning när man skär i underlivet på en avbild av marsipan och rött tårtinnehåll som föreställer en svart kvinna. Att dessutom försöka mata en person med en tårtbit ur underlivet, det var inte bra, säger Lars-Axel Nordell (KD).

Folkpartiets och Miljöpartiets kulturtalespersoner säger att de hoppas att de "inte hade agerat som kulturministern". Ingen politiker Aftonbladet pratat med kräver hennes avgång, men de negativa kommentarerna skär över partigränserna.

Mattias Carlsson, kulturtalesperson hos Sverigedemokraterna, hävdar att ministern agerat "osmakligt och ovärdigt", medan Vänsterpartiets Rossana Dinamarca twittrar:

– Vi vet sedan tidigare att kulturministern kräks när hon ser graffiti, men den här tårtan gick tydligen ner.

Carl Johan De Geer, konstnär och skapare av den kultförklarade tv-serien Tårtan, är betydligt mer positiv:

– Det här är en humoristisk performance av en medveten konstnär som inte är rasist. Och det är en strålande bild, som jag tror kommer att bli årets bild, säger De Geer om hustruns Marianne Lindberg De Geers fotografi, där kulturministern matar konstnären Makode Linde med tårtan.

Kan missuppfattas

– Det var jättefiffigt och snabbtänkt gjort av kulturministern. Ingen visste att någon skulle skrika. Hon visade en berömvärd sinnesnärvaro.

De Geer konstaterar att händelsen lätt kan missuppfattas runtom i världen:

– Speciellt i länder som Sydafrika och Indien kan de tro att den svenska regeringen är Ku Klux Klan. Det är en grov felaktighet. Men det beror på att satir är väldigt knepigt, det kräver humor att förstå satir. Och jag tycker att kulturministern visade humor.

Publisert: