Sådan far, sådan son

Amnestys nya rapport om övergrepp i Syrien är skrämmande och hårresande läsning

Bashar al-Assad varken ser ut eller talar som en torterare.

Men han är ansvarig för en återgång till samma skräckvälde som hans far en gång bedrev.

Amnestys nya rapport om tortyr i Syrien är skrämmande och hårresande läsning. Alla spärrar verkar har släppt i jakten på oppositionella.

Det första som möter en gripen när han kommer till militärens eller säkerhetspolisens lokaler är en skur av slag där metallklädda elkablar, gevärsgolvar och käppar är några tillhyggen som används. Därefter tvingas den gripne att klä av sig allt utom kalsongerna. Under 24 timmar får han sitta och vänta och lyssna till skriken av fasa från andra som torteras.

Därefter väntar ofta dulab, däcket. Den gripnes händer och armar låses när ett bildäck träs över kroppen. Personen hissas därefter upp och blir slagen med olika tillhyggen.

En del sprutas ner med vatten och läggs på det blöta golvet som görs elförande. Andra får elkablar kopplade till könsorganen och elektrifieras.

Allt handlar inte om smärta. Fången Tareq berättar hur han i ett av den militära underrättelsetjänstens kontor i Damaskus tvingades se på när torterarna våldtog en annan fånge.

Kraftig ökning

– De drog ner hans byxor. Sedan våldtog förhörsledaren Khaled mot en vägg. Khaled skrek och dunkade i förtvivlan sitt huvud mot väggen.

Amnesty hävdar att det skett en kraftig ökning i användandet av tortyr sedan det arabiska upproret nådde Syrien för ett år sedan. Organisationen har intervjuat flyktingar som tagit sig till Jordanien efter att de släppts.

Ökningen är så kraftig att Syrien enligt Amnestys bedömning är tillbaka i det skräckvälde som skapades av Hafez Assad, den nuvarande diktatorns far. På 70- och 80-talet när han tog makten och sedan utmanades byggde han upp en omfattande apparat med konkurrerande säkerhetstjänster där avancerad tortyr blev vardagsmat.

När en hel stad, Hama, gjorde uppror slog pappa Assad ner det med extremt brutalitet. Mellan 20 000 och 40 000 människor dödades.

Syftet var att skrämma människor till lydnad. Hafez Assad lyckades.

Hårda nypor

Efter Hama var det få som vågade höja sina röster i protest. Fram till nu.

När Bashar al-Assad tog över efter pappans död år 2000 fanns det många tecken på att han tänkte lätta på det tuffa styret men inget hände. Sedan den arabiska våren nådde Syrien har det blivit tvärtom.

Även om han ser vek och ofarlig ut har Bashar visat sig ha minst lika hårda nypor som sin pappa. Det verkar inte finnas någon gräns för vad han och personernas i hans omgivning är beredda att göra i syfte att hänga sig kvar vid makten. Grymheten har på ett makabert sätt gått i arv.

Amnesty redogör i detalj redogörs för några av de 31 tortyrmetoder som används i fängelse och förhörsrum runtom i landet. De har intervjuat flyktingar som lyckats ta sig över gränsen till Jordanien när de släppts efter förhören.

Människor grips på väldigt lösa grunder. När de väl förts till någon av förhörscentralerna är det kört. Då är tortyr mer regel än undantag.

Det skulle förvåna mig om inte internationella brottmålsdomstolen i Haag snart förbereder ett åtal mot Bashar al-Assad. Övergreppen är så omfattande och så systematiska att rubriceringen "brott mot mänskligheten" är tillämpbar.

Inte för att Bashar al-Assad verkar bry sig.