Åmselemördaren har rymt – igen

Juha Valjakkala, 46, har rymt.

Det är femte gången Åmselemördaren tar sig ut från fängelset.

– Vi tar tacksamt emot tips om var han kan vara, säger poliskonstapel Kari Kinnunen till finska Ilta Lehti.

Det var klockan 7.30 finsk tid i morse, som anstaltspersonalen upptäckte att han saknades, när han inte dök upp på sin arbetsplats på fängelset i Kerava, 3 mil från Helsingfors.

Foughanthine deltog i namnuppropet på morgonen och i morgonaktiviteterna. Efter det gick han till sin arbetsplats i växthuset och har därifrån rymt.

Där avtjänade han ett fängelsestraff på fyra månader och 20 dagar, för bland annat olaga hot med en soft air gun och grovt rattfylleri.

Det skriver finska dagstidningen Ilta Sanomat.

Klädd i gul overall

Vid försvinnandet var han klädd i en gul overall, skriver tidningen Ilta Lehti.

– Han var sysselsatt med renoveringsarbeten på fängelseområdet när han bara försvann, säger biträdande fängelsedirektör Jukka Hannula till Hufvudstadsbladet.

Nikita Fouganthine har flera gånger bytt namn, och hette Juha Valjakkala vid tiden då han mördade en familj på en kyrkogård i svenska Åmsele 1988. Han dömdes då till livstids fängelse och utvisning till Finland.

Han benådades för ett par år sedan för trippelmordet och släpptes på fri fot.

Nu avtjänade han ett fyra månaders fängelsestraff för grovt rattfylleri och olaga hot som han dömdes till i juni.

Han hade bara suttit en vecka på den öppna avdelningen av fängelset, innan dagens rymning.

Polisen har observerat en man i Kervo som stämmer in på Foughanthines beskrivning, säger Tero Muurman vid polisen i Mellersta Nyland. 

"Lät helt normal"

Mika Katajala, en frilansjournalist som sedan början av 1990-talet stått i nära kontakt med Nikita Foughantine, pratade med honom på telefon för ungefär sex veckor sedan.

– Han ringde mig och ville prata. Han berättade att han skulle in i fängelse igen på några månader. Han lät helt normal, säger Mika Katajala till Aftonbladet.

Han hade inte väntat sig att mördaren skulle rymma den här gången.

– Nej, jag blev väldigt förvånad. Det var ju så kort tid.

Vad tror du var anledningen till att han rymde?

– Jag vet inte. Kanske han ville dricka. Om han har någon särskild flickvän nu vet jag inte. Han har så många olika flickvänner hela tiden, säger Mika Katajala.

Hade varit fri "när som helst"

Staffan Bruun, reporter på finska Hufvudstadsbaldet anser att rymningen är märklig.

– Han satt inne på Kerava fängelset som är en öppen anstalt så det är lätt att smita om man vill. Det är vanvett av honom att rymma. Det visar bara att han har en hjärna som är liten som ett russin. Han hade varit en fri man "när som helst". Nu är han efterlyst, och i Finland är det straffbart att rymma från fängelse. Därmed väntar honom en ny dom, säger Staffan Bruun.

– Under senare år har han, då han varit fri, försörjt sig med att köra svarttaxi i Helsingforsnatten.

Ingen internationell efterlysning

Staffan Bruun tror att anledningen till rymningen var "ett påträngande behov" att träffa sin flickvän, eller "vem det nu är som är hans partner för tillfället".

Internationella sektionen vid rikskriminalpolisen har i nuläget inte fått in en internationell efterlysning angående Juha från sina finska kollegor, uppger Bertil Olofsson, chef vid sektionen.

Suttit längst i Finland

Trippelmördaren är den fånge som suttit längst inspärrad - 18 år - i den finländska kriminalhistorien.

Han har sökt om nåd hos regeringen fem gånger, men varje gång fått nej.

I juli i fjol dömdes han för nio nya brott, som han begått under en permission.

1991 försökte han för första gången rymma, men greps kort därpå. Tre år senare rymde han från Riihimäkifängelset, efter att ha tagit en lärare som gisslan. 1997 genomfördes ett misslyckat flyktförsök från Åbo. I maj 2002 rymde han från ett fängelse i Pyhäselkä under en permission. Två år därpå misslyckades han med ytterligare en rymning.

Hoppade ut ur fönstret

Sist han rymde var den 28 november 2006.

Då klättrade Juha Valjakkala ut ur sitt fönster på den öppna anstalten i Fredrikshamn och lämnade fängelset i en stulen Nissan, som han tog sig med till Helsingfors.

Då utfärdades rikslarm i flera länder, bland annat Sverige. Aftonbladet träffade en av kvinnorna som hjälpt Juha att hålla sig gömd, innan han greps två dagar senare.

I februari 2008 släpptes han villkorligt på fri fot.

Publisert: