Nyheter

Sanningen om Air France-kraschen i officiell rapport

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Flera orsaker låg bakom katastrofen

Trasiga sensorer och piloternas misstag avgjorde.

Haverikommissionens rapport efter Air France-kraschen 2009 har nu släppts.

Utredarna kräver bättre utbildning för piloter efter tragedin där 228 personer dog.

Mer än tre år har gått sedan Air France Airbus A330 mellan Rio de Janeiro och Paris försvann spårlöst från radarn. Svenskarna Christine Badre Schnabl, 34, hennes son Philippe, 5, och Laura Rahal, 27, var bland de 228 personer som miste livet när planet kraschade.

Officiell rapport

Under torsdagen presenterade den franska haverikommissionen, BEA, sin officiella rapport om olyckan.

Där slår man fast att det var både tekniska problem och piloternas oförmåga att handla rätt i den kaotiska situationen som till slut ledde till att planet störtade mot Atlanten.

När planet flög in i ett stormoväder fick piloterna felaktiga signaler och valde att lyfta skarpt i stället för att dyka.

– Jag har inte kontroll över planet över huvud taget, sa en av piloterna bara en minut innan det störtade, enligt rapporten.

Felmanövreringen var en länk i olyckskedjan.

I rapporten beskrivs också hur en av piloterna sagt åt den andra att dyka med planet, men man kunde inte med säkerhet säga om planet överstegrade eller gick för fort.

Piloter fick skulden

Airbus som tillverkar A330 har redan meddelat med att man arbetar med att förbättra fartmätarna som skickade felaktiga signaler och man har tagit andra åtgärder för att en liknande olycka inte ska kunna inträffa igen.

– Det är ett problem vi ser över hela världen därför att piloter blir utbildade att behandla automatiserad data som en sanning, och inte jämföra med den rådata som som ligger bakom, säger William Voss, ordförande för flygsäkerhetsorganisationen Flight Safety Foundation, till AP.

Redan i den preliminära haveriutredningen fick piloterna bära skulden för olyckan, men många anhöriga till offren tyckte att för mycket fokus lades på piloternas misstag istället för de tekniska problem som planet haft.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Philippe, 5, var på väg hem till sin mormor
Publisert: