Så påverkas din plånbok av EU-toppmötet

Publicerad 2012-06-29

Toppmötet i Bryssel ska rädda euron.

Men även för Sverige har mötet stor betydelse.

– Det man kommer fram till kan skapa kedjereaktioner, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Mötet med EU-ländernas ledare inleddes i går. Sent på kvällen kom EU-ledarna överens om ett tillväxtpaket på 120 miljarder euro. Pengar som ska investeras runt om i EU för att öka tillväxten.

Viktig för Sverige

Men högst på agendan finns Italien och Spanien, som håller på att knäckas av höga räntor på sina statslån.

En lösning kan vara att EU:s krisfonder går in och köper statsobligationer från länderna så att räntan sjunker. Men det motsätter sig Tysklands Angela Merkel, och i går var ännu ingen lösning i sikte trots att mötet pågick långt in på småtimmarna.

Även Fredrik Reinfeldt är med i Bryssel trots att Sverige inte är en del av eurosamarbetet. Att länderna hittar en lösning är viktigt även för oss.

Påverkar exporten

– Allt hänger ihop och påverkar oss även om vi inte är direkt berörda. Om euroländer har för stora skulder och för höga räntor kan det göra att länderna köper färre varor av oss. Det påverkar vår export och i förlängningen arbetsmarknaden i Sverige, säger Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank.

Annika Creutzer, ekonomijournalist och tidigare chefredaktör på E24, tror att mötet bara är ett litet steg på vägen mot en mer stabil ekonomisk situation i Europa.

– Jag gissar att krisen kommer att vara mellan fem och sju år till, säger hon.