Trafik

Blir utan el – hela natten

Av: 

Carina Bergfeldt

Mikael Löfström

NYHETER

Dagmar har dragit över Sverige – och med henne kom utslagna mobilnät, fallande träd och inställda tåg.

Omkring 50.000 hushåll är fortfarande strömlösa, och många kommer fortsätta vara det hela natten.

SJ:s tåg på Stockholm central står fortsatt still under natten mot tisdag.

Fortfarande står stora delar av tågtrafiken stilla, hundratusentals saknar el och på åtskilliga vägar ligger nedblåsta träd.

Övernattning ombord

Ett tiotal SJ-tåg stod under natten till måndagen parkerade vid perronger i Åre, Luleå, Göteborg och Stockholm – och ett tusental personer fick tillbringa natten på stillastående tåg. Trafikverket hoppades få igång de avstängda banorna till klockan 18.00 på måndagskvällen. Men nu skjuts detta upp.

– Prognoserna är tyvärr lite vaga, det blir inte klart till 18. Utan det är fortsatt stopp på flera sträckor som innebär att vi inte kan köra några nattåg till Jämtland eller övre Norrland, säger Magnus Andersson på SJ:s pressjour.

Även under natten mot tisdag får resenärer övernatta på de stillastående tågen.

– Vi städar och bäddar om dem så att folk ska kunna stanna om de vill, säger Magnus Andersson.

Tusentals fast

Flera tusen resenärer har blivit fast sedan tågtrafiken norrut från Stockholm stängdes av i går kväll. Drabbade kan antingen boka om sina biljetter eller få pengarna tillbaka. Att ersätta resenärer för dyrare alternativ som flyg är det däremot inte tal om. Inte heller att chartra flygplan.

– Vi kör tåg och kan vi inte göra det på grund av vädrets makter så får man vänta. Men visst är det tråkigt att kunderna blir försenade, säger Andersson

Trafikverket uppmanar bilister från Örebro län, via Dalarna, Gävleborgs län och upp till och med Jämtland och Västernorrlands län att inte ge sig ut på vägarna på grund av omfattande skador och uppröjningsarbete.

Strömlöst på många håll

Sent på måndagskvällen var fortfarande tusentals människor över hela landet utan el.

I Västernorrland var omkring 23.000 abonnenter utan ström, i Gävleborg cirka 25.000, i Jämtland 20.000, Stockholms län 46.000 samt några tusen abonnenter i Dalarna, Västmanland, Värmland, Uppland, Södermanland och Östergötland.

Närmare 20.000 av Vattenfalls kunder var sent på måndagskvällen utan ström.

– Prognosen är att det stora flertalet ska ha elen tillbaka under kvällen, säger Peter Stedt vid Vattenfalls pressjour.

Fortum räknar med att omkring 10 000 kunder i Gävleborgs län kommer att få tillbringa natten mot tisdag utan ström, de flesta i Hudiksvalls- och Bollnäsområdet.

Så påverkar stormen Sverige:

Strömavbrott:

Dessutom är cirka 170 000 av Fortums, E-ons och Vattenfalls kunde utan el. Klicka på namnet för din leverantörs information.

Enligt presstjänsterna skickas reparatörer ut nu på morgonen för att se över skadorna.

Tågtrafik:

På järnvägen är det problem med strömförsörjningen på ett stort antal platser från en linje mellan Dalarna-Gävle och norrut. Det finns även vissa problem i Värmland och i området runt Hallsberg. För närvarande går inga tåg norr om Gävle. Trafikverket bedömer att tågtrafiken inte kan komma igång förrän 18.00, eventuellt ännu senare. Prognosen kan komma att ändras under dagen. Tågresenärer uppmanas att kontakta respektive tågföretag för information om inställda avgångar och eventuell ersättningstrafik.

Olyckor:

1. Väg 56, Lilla Udden - Västerdal båda riktningarna i Södermanlands län.

2. Väg 63 mellan Kopparberg och Stjärnfors, i riktning mot Filipstad.

På båda så är ett körfält blockerat och man räknar med att trafiken kommer att påverkas mycket under de närmaste timmarna.

Annandag jul är en av årets största resedagar. Men Dagmar skapar kaos runt om i Sverige. Följ vår livebevakning.

Externa länkar: Åka bil? Titta HÄR. Ut och flyga? Titta HÄR. Åka tåg? Titta HÄR. Eller HÄR för SJ. Mobilsurfare? Trafikverket

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Trafik

ÄMNEN I ARTIKELN

Trafik