usavalet

Tusentals protester mot SD-gala på Grand Hotels Facebooksida

Av: 

Julia Wågenberg

Linnea Järkstig

NYHETER

400 gäster från Europas extremhöger intar Grand Hotel i Stockholm under fredagen.

De är inbjudna av Sverigedemokraterna för att delta vid utdelning av "frihetspriset".

Hotellets Facebooksida har fyllts med tusentals enstjärniga recensioner i en protest mot uthyrningen – vilket har fått hotellets betyg att rasa.

Sedan torsdagseftermiddagen har de negativa omdömena på Grand Hotels Facebooksida strömmat in. Ungefär tusentalet kommentarer strömmade in på sidan under torsdagen. På fredagsmorgonen har omkring 3 100 enstjärniga recensioner lagts upp.

"Fruktansvärt pinsamt", "obehagligt ställningstagande" och "oacceptabelt att stötta nazism" är några av kommentarerna.

Hotellets omdöme rasar

På Facebooksidor tillhörande exempelvis hotell eller restauranger kan användare ge omdömen till företaget. Recensionerna betygssätts med mellan en och fem stjärnor. Ett snittbetyg visas och Grand Hotels har under torsdagen sjunkit från 4,6 tidigare under dagen till 3,1. Tidigt på fredagsmorgonen har snittbetyget rasat till 2,7 och så fortsätter det – två timmar senare är omdömet nere på 2,5.

På torsdagen publicerades ett inlägg på sidan med en uppmaning att ge hotellet en stjärna i syfte att "ta avstånd från ett hotell som sätter egen profit framför att fördöma och ta avstånd från rasistiska, fascistiska och nynazistiska organisationer".

Partiet ska ge ut frihetspriset

Inläggen är en protest mot att hotellet på fredag är uthyrt till Sverigedemokraterna. Partiet arrangerar en gala för att dela ut det så kallade "frihetspriset". 400 gäster ur Europas extremhöger är inbjudna.

Bland dem finns EU-kritiker och Rysslandsvänner, enligt Svenska Dagbladet. Brittiska Nigel Farel, tidigare ledare för EU-fientliga partiet Ukip, kommer delta. Det gör även Mischaël Modrikamen från det belgiska populistpartiet "Folkets parti" samt Tjeckiens expresident Václav Klaus som kallat syriska flyktingar för lycksökare och skyllt Breiviks attentat på pk-samhället. Det är han som tilldelas "frihetspriset".

Galan finansieras av ADDE som är en sammanslutning av EU-kritiska och högerpopulistiska partier i Europaparlamentet.

"Öppet forum"

Grand Hotels marknadschef Filip Odelius säger att han är medveten om recensionerna, men att det inte är något han har diskuterat med sina kollegor då händelseutvecklingen har skett under torsdagskvällen:

– Det är självklart tråkigt att få ett dåligt betyg, men det är ett öppet forum där man får tycka fritt, säger han till TT.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

usavalet

ÄMNEN I ARTIKELN

usavalet

Sverigedemokraterna

Stockholm