Stort bedrägeri: 150 000 nordiska kort spärras

Av: Martin Mederyd Hårdh

Publicerad:
Uppdaterad:

I Sverige drabbas 1 100 personer

Runt 150 000 danskar och norrmän kommer att få sina bankkort spärrade efter ett stort nätbedrägeri.

Även svenskar drabbas – och 1 100 kort ser ut att spärras. Den gemensamma nämnaren är att alla har handlat från samma butik på nätet.

150 000 betalkort i Norden spärras – Även i Sverige
150 000 betalkort i Norden spärras – Även i Sverige

Nätbutiken i fråga har inte namngivits. Klart är dock att den utsatts för ett bedrägeri modell större.

I Danmark har kortleverantören Nets rekommenderat banker att spärra över 100 000 bankkort – vilket gör det till det största kortbedrägeriet i landet någonsin. Nu har 45 000 norrmän också fått besked om att de bör byta ut sina kort.

– Det är tal om bedrägerier för miljonbelopp, så det är ett väldigt omfattande ärende, säger Nets presschef Stein-Arne Tjore till NRK.

SEB har spärrat kort

Även svenska kunder drabbas.

”Nets utför bedrägeritjänster bara för några svenska banker. Vad det gäller dessa banker har vi sänt en rekommendation om att spärra cirka 1 100 kort som har använts vid den internationella nätbutiken”, skriver Nets presschef Stein-Arne Tjore i ett mejl till Aftonbladet.

Aftonbladet kontaktade de svenska storbankerna förra veckan, efter att beskedet gått ut till de danska kunderna.

Swedbank meddelade att man använder Nets tjänster och att kunder kan komma att drabbas.

”Om så har skett spärrar vi de korten och skickar ut nya till våra kunder när vi får informationen från dem”, meddelade Swedbanks pressansvarige Claes Warren då.

SEB meddelade att man bytt ut ”ett mindre antal” kort redan för ett par månader sedan, men bedömde då att det inte skulle bli fler.

Alla har inte drabbats

Handelsbankens säkerhetsavdelning hittade inte några kopplingar till deras svenska kunder. Det gjorde inte heller Nordea.

Nets konstaterar att man inte har någon direkt relation till den drabbade nätbutiken, som de beskriver som ”legitim”. De understryker också att alla som får sina kort spärrade inte nödvändigtvis har drabbats – och att de vidtar åtgärder i förebyggande syfte.

”Genom att vi rekommenderar att spärra korten proaktivt bidrar vi till att banker och företag kan undvika förluster på större miljonbelopp”, skriver presschefen Stein-Arne Tjore.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN