Svårt för polisen att förhöra personer i utpekad försvarsgrupp

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Palmegruppen utreder just nu en gruppering med koppling till försvarsorganisationen Stay Behind – som pekas ut som aktiv i centrala Stockholm under mordkvällen.

Men att lyckas förhöra deltagarna i den hemliga grupperingen är svårt.

– De är uppfostrade i att inte prata, säger kriminalinspektör Allan Emretsson som är specialiserad på spåret.

Allan Emretsson, kriminalinspektör.
Foto: JOHN GRANLUND
Allan Emretsson, kriminalinspektör.

Palmegruppen gick på torsdagen ut med ny information om observationerna av personer med walkie-talkies under kvällen då Olof Palme mördades.

Dag Andersson och Hans Melander slår fast att om man lyckas identifiera de okända personer som bar på walkie-talkies under mordnatten - så kan man vara nära lösningen på mordet.

Var hemligt

Kriminalinspektör Allan Emretsson, tidigare på Riksmord, är utsedd att särskilt utreda observationerna av personer med spaningsutrustning. Ett av uppslagen är organisationen Stay Behind och den så kallade Barbrogruppen - som enligt vittnen bedrev en spaningsoperation i centrala Stockholm under mordkvällen.

– Vi jobbar med att försöka följa upp de tips vi får in, det handlar inte bara om polisen, det är också Barbrogruppen och där är det jättesvårt att komma in i de kretsarna för det var så hemligt och det skulle vara det, säger Allan Emretsson.

Barbrogruppen fick sitt namn för att den leddes av en kvinna vid namn Barbro som var expert på radiosamband och bedrev spaningsövningar tillsammans med Föräldraföreningen mot narkotika, FMN.

– Vi vet ju att det fanns spaningar den kvällen, narkotikaspaningar, det företog man ju då i vissa grupperingar.

Kan du bekräfta att Barbrogruppen var aktiv den kvällen?

– Nej, det kan jag inte påstå och det vill jag inte kommentera närmare hur vi håller på och jobbar med det, säger Allan Emretsson.

Hemlig gruppering

Han beskriver svårigheterna med att förhöra personer med koppling till de hemliga motståndsgrupperna som skulle försvara Sverige inifrån i händelse av en sovjetisk ockupation.

– De är uppfostrade i att inte prata. De berättar ingenting även om de har möjlighet att göra det, säger Allan Emretsson.

Han uppger att Palmegruppen har tvingats närma sig personerna via kontakter för att få till stånd en kommunikation med vissa av personerna som man har namnet på.

– Man får gå via kontakter, personer som de har förtroende för, säger han.

Är det inte misstänkt att hålla sig undan på det viset?

– Nej, man kan tycka det men är man uppfostrad i den andan att du inte ska uttala dig så är det ganska svårt. Många tar det här med sig. Det är lätt att konspirera och säga så men jag tycker inte att det är så konstigt.

”Måste ha bekräftelse”

För närvarande är det mest eftertraktansvärda i Allan Emretssons del av utredningen att få mer handfasta uppgifter om de hemliga spaningsoperationerna.

– Det vi måste ha är bekräftelse, att de kan träda fram, eller att det finns något spanings-pm. De körde ju olika övningar, det var så man jobbade, men det är jättesvårt att hitta någon dokumentation av det.

Tror du att lösningen finns i det här uppslaget?

– Man vill gå till botten med det. Antingen hittar man lösningen där eller så hittar vi ingenting av substans och då kan vi inte göra mer. Men man vill inte ha en massa spår som är outredda.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN