Aftonbladets Magnus Wennman: En stor ära att vinna

1 av 3 | Foto: Azraq, Jordanien: Farah, 2, älskar fotboll. hennes pappa försöker rulla ihop bollar av allt material han kan hitta, men de går snabbt sönder. varje kväll när han säger god natt till flickan, och hennes storasyster Tisam, 9, hoppas han att de ska vakna till en ny dag när de kommer att få en riktig boll att leka med. Alla andra drömmar känns ouppnåeliga för honom, men den håller han fast vid.
NYHETER

Det regnar priser över Aftonbladets medarbetare igen.

Fotografen Magnus Wennman har vunnit två nya fotopriser och tillsammans med Carina Bergfeldt kan han vinna EM i journalistik.

– Ett pris är så jävla roligt, säger Carina Bergfeldt.

För ett år sedan reste Bergfeldt och Wennman till flyktinglägren längs Syriens gräns för att få folk att bry sig om kriget som härjat i flera år. Resultatet blev projektet #jagbryrmig. Tillsammans är de nu en av sex finalister till det prestigefyllda European press prize i klassen Innovation award, också kallat journalist-EM.

– Det var otroligt svårt för folk att ta till sig vad som hände i Syrien eftersom det inte finns någon riktig "good" eller "bad guy" att lägga fokus på, säger Carina Bergfeldt, som tidigare vunnit Stora journalistpriset.

Barnen i fokus

Hon berättar att teamet bestämde sig för att berätta om dem som alltid hamnar i kläm under krig - barnen.

– Vi berättade ur deras perspektiv genom en vaggvisa, saga eller var deras sovplats var. Vad de än hade varit med om under dagen så behövde de alltid någonstans att vila.

Projektet samlade dessutom in miljoner till UNHCR.

– Ett pris är så jävla roligt, så jag är jätteglad över att vi nominerats, säger Carina Bergfeldt.

"Otäckt att se”

Magnus Wennman har förutom nomineringen vunnit två priser för sina bilder från resan. Bilden på tvååriga Farah som kryper in under sitt täcke för att sova har fått Award of excellence i Pictures of the year, international. Det gripande fotot kommer från projektet och utställningen Där barnen sover.

– Det är en stor ära att vinna priset. Det här projektet har fått en enorm spridning i media. Det känns fint att jag på så sätt har kunnat påverka så många över hela världen, säger Magnus Wennman.

Under fredagen stod det även klart att Magnus Wennman och ”Där barnen sover” tilldelas tredjepriset i kategorin ”People” i tävlingen World press photo. Detta sedan den tidigare tredjepristagaren dragit sig ur.

”Där barnen sover” ska nu ut på turné i Europa och USA i två år. Alla intäkter går oavkortat till UNHCR.

– Starkaste minnet jag har från det här projektet är när Ungern stänger sin gräns för flyktingarna. Ena dagen kunde människor söka skydd och andra dagen fick de vända om. Det var en tydlig markering och otäckt att se på plats, säger Magnus Wennman.