Trumps motoffensiv inför nattens debatt

St Louis, Missouri. Donald Trump har haft en mardrömsvecka – men fortsätter att kampanja för sig själv på Twitter med hårda angrepp på sin rival.

Hillary Clinton har ökat i flera opinionsmätningar.

I natt möts de för sin andra debatt – då är det väljarna som får ställa frågor.

Den ena topprepublikanen efter den andra har dragit sig undan Donald Trump efter fredagens avslöjande om hans sexistiska uttalanden mot kvinnor.

Men Trump tänker inte hoppa av som presidentkandidat.

– Jag hoppar inte av. Jag har enormt stöd, sa han till Washington Post i går.

Stannade i Trump tower

Däremot besökte han inte delstaten Wisconsin med den mäktigaste republikanen i partiet, Paul Ryan, som planerat, efter att också Ryan uttalat sig kritiskt mot fastighetsmiljardären.

Han stannade i sitt Trump tower i New York, där en stor folkmassa samlades för att hurra och bua presidentkandidaten.

Enligt källor till CNN samlades också flera ledande republikaner i höghuset för att både förbereda kandidaten inför nattens debatt, men också för att diskutera om det faktiskt är möjligt att kicka Trump från posten, något som ser ut att vara svårare än de flesta trott.

Däremot har flera aktiviteter och mejlutskick satts på paus under helgen, för att partiet ska kunna samla sig, enligt CNN.

Bill Clinton anklagas för våldtäkt

Trump själv såg dock ingen anledning att pausa. Under natten till söndagen, med fortsättning under söndagsförmiddagen amerikansk tid skrev han på Twitter om stödet han fått, och länkade friskt till artiklar om kvinnor som säger att de utsatts för övergrepp av Hillary Clintons man, Bill Clinton, under tiden då han var president.

Bland annat har han retweetat två inlägg från någon som säger sig vara Juanita Broaddrick – den kvinna som 1999 anklagade Bill Clinton för sexuella övergrepp.

"DT (Donald Trump) sa dåliga saker! HRC (Hillary Rodham Clinton) hotade mig efter att BC (Bill Clinton) våldtagit mig", skriver kontot Juanita Broaddrick.

Twitterkontot skriver även om Hillary Clinton, "... hon lever med och skyddar en våldtäktsman".

Donald Trump har även spridit en video där kvinnan berättar om de påstådda övergreppen.

”Jag behöver inte öva”

Själva debatten mot Clinton ville han däremot inte göra några större förberedelser inför. Trump ordnade ett debattliknande forum i New Hampshire tidigare i veckan, som liknade det debattforum han möter Clinton i i natt i St Louis, men han sa också att det absolut inte var ett sätt att förbereda sig.

– Jag behöver inte öva på att verka mänsklig, har han sagt i en intervju enligt New York Times.

Formen på nattens debatt - där väljare som inte bestämt vem de ska rösta på ställer frågorna tillsammans med två moderatorer - sägs vara uppskattat av båda kandidater. Men från Clintons kampanj hoppas man att det ska passa demokratkandidaten ännu bättre än hennes motståndare.

– Hon tycker om att svara på frågor från individuella medborgare och hon lyssnar och kan relatera till människor. Det är ett format som Donald Trump inte är van vid, säger John Podesta, kampanjordförande för Clinton till NY Times.

Ökat stöd för Clinton

Clinton har precis som inför den förra debatten övat med testdebatter tillsammans med sina närmaste medarbetare. Det visade sig vara ett vinnande koncept efter förra debatten, som hon enligt flera mätningar vann. Hon har också ökat sitt stöd hos flera väljargrupper efter den första debatten.

Även den här andra debatten tros locka miljontals tittare, särskilt sedan Trump gått igenom flera skandaler de senaste två veckorna, och många undrar hur han ska reagera inför frågorna han ställs inför.

Den förra debatten sågs av rekordmånga, hela 84 miljoner människor.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

 PLUS:  Presidenter – och maktsugna kandidater

Publisert:

LÄS VIDARE