”Planen har varit att lura in spararna i de här fonderna”

Svenska pensionssparare blåsta på miljardbelopp – bolaget anmält för ekobrott

Svenska pensionssparare lurades att placera mångmiljardbelopp hos fondbolaget Falcon.

Nu är pengarna borta.

– Det här är helt unikt och oerhört allvarligt för de drabbade, säger Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.

Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.
Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.

I somras kastades fondbolaget Falcon Funds ut ur det svenska premiepensionssystemet.

Pensionsmyndigheten har sedan dess förgäves begärt att bolaget ska betala tillbaka de 2,4 miljarder kronor som då fanns placerade i fonderna.

Men hittills har Falcon, trots upprepade krav, endast återfört 650 miljoner kronor.

Fortfarande saknas alltså 1,75 miljarder kronor.

Har anmält bolaget

Sammantaget misstänker myndigheten nu att det handlar om avancerad ekonomisk brottslighet och har därför anmält bolaget till Ekobrottsmyndigheten.

– Det är en förslagen plan som gått ut på att lura in spararna i de här fonderna och därefter investerat pengarna på ett sätt där man kunnat använda dem för egna intressen, säger Mikael Westberg.

Falcon Funds har sitt säte på skatteparadiset Malta. Bolaget anslöts till det svenska premiepensionssystemet 2014 - en jättemarknad som förvaltar 750 miljarder kronor.

Genom mer eller mindre oseriös telefonförsäljning har tusentals sparare sedan dess förmåtts placera i bolagets tre fonder. Anmälningar har strömmat in till tillsynsmyndigheterna.

I februari i år stoppades alla insättningar i fonderna sedan det avslöjats att fondbyten skett utan spararnas vetskap, efter systematiska id-kapningar.

Riskerar att aldrig se sina pengar

Bolaget förvaltade då 22 000 svenskars pensionspengar - totalt 2,7 miljarder kronor.

I juni sa Pensionsmyndigheten upp avtalet med Falcon och de tre fonderna avregistrerades. Vid det laget hade värdet på innehavet skrivits ner till 2,4 miljarder kronor.

Den svenske finansmannen Emil Amir Ingmanson har pekats ut som en av huvudmännen bakom Falcon Funds.

Risken är stor att de drabbade spararna aldrig kommer att se röken av de pengar som ännu saknas. Om man enbart räknar på de 1,5 miljarder av fordringarna som i dag klassas som mycket osäkra så motsvarar det 68 000 kronor per person.

– Vi gör allt vi kan för att få tillbaka pengarna. Men i slutändan är det pensionsspararna som står för risken, säger Pensionsmyndighetens presschef Jimmy Larsson-Hagberg.

Publisert:

LÄS VIDARE