Helikopterkraschen i Norge

Helikopter har störtat i Norge

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

13 människor fanns ombord – alla döda

En helikopter på väg från en oljeplattform har störtat utanför Bergen i Norge.

Alla 13 personer ombord är bekräftade döda.

– Vi har hittat omkomna, de är funna på land, säger Morten Kronen på norska polisen.

Tipsa | Aftonbladet

Olyckan inträffade vid Turøy i Hordaland norr om Bergen på västkusten i Norge. Totalt var 13 personer ombord och vid 17-tiden kunde Hovedredningssentralen Sør-Norge bekräfta att alla hittats döda.

”Räddningsaktionen avslutades formellt nu klockan 17. Alla 13 personer bedöms vara omkomna”, skriver HRS på Twitter.

Det är oklart om de sista två personerna är hittade. Elva av personerna ombord var norrmän, en britt och en italienare.

Statoils oljerigg

Helikoptern flög från oljefältet Gullfaks B mot Bergens flygplats, Flesland. Det är Statoil som bedriver verksamhet vid oljefältet.

– Jag kan bekräfta att en helikopter från Gullfaks B i Nordsjön har störtat utanför Bergen, säger Morten Eek, presskontakt på Statoil till Aftonbladet.

Elva av passagerarna knutna till Statoil, medan två personer var besättningsmedlemmar.

– Nu jobbar vi med att bistå med våra resurser och få mer information. Vi har mobiliserat alla våra resurser både i Bergen och Stavanger, säger Eek.

Det var företaget CHC Helikopter Services helikopter som störtade. Statoil har ställt in alla flygningar med den typen av helikopter efter olyckan.

Dessutom uppger tillverkaren Airbus att alla Super Puma-helikoptrar av samma typ tills vidare ska stoppas från kommersiellt flyg.

"Under dessa tragiska omständigheter, och tills dess alla delar är kända, har vi beslutat att tillfälligt stoppa alla kommersiella EC225LP passagerarflygningar", står det i ett uttalande från Airbus.

Helikoptern har hittats delvis under vattnet cirka 20 meter ut.

– Rotorn har hittats på land, medan skrovet ligger på sex till sju meters djup i havet. Allt tyder på att det varit en våldsam krasch, säger John Sjursø, presstalesperson vid Hovedredningssentralen till VG.

Rotorn har hittats 200 till 300 meter bort från olycksplatsen. Olyckan inträffade cirka 40 minuter efter att helikoptern lyft från oljeplattformen Gullfaks B.

Vittne: Hörde explosion

Vittnen till olyckan uppger att det varit en högljudd explosion i samband med kraschen.

– Vi gick ur bilen sedan kom min man springande. ”Flytta dig, flytta dig” ropade han och sa att ett rotorblad var på väg mot oss. Sedan hörde vi en våldsam explosion, säger vittnet Rebecca Andersen till VG.

Efter kraschen ska det ha brunnit en kort tid. Störtade helikoptern är en Eurocopter EC-225 Super Puma som havererat. Enligt Flightradar24 föll helikoptern 640 meter de sista tio sekunderna innan krashen.

Vid en pressträff på Statoils huvudkontor i Stavanger meddelade man att all produktion på oljeplattformen är tillfälligt stoppad. På fredagskvällen meddelade Luftfartstilsynet att helikopterns svarta låda hittats.

Statsministern: Alla känner någon

Norska statsministern Erna Solberg, som själv är från Bergen, skriver på sin Twitter att hon är förfärad över uppgifterna om kraschen.

– Jag tror att vi alla känner någon som jobbar i Nordsjön, säger Solberg vid en pressträff.

– Det är en tung dag. Men allra tyngst är den för de som mist någon av sina kära.

Även svenska kungaparet har uttalat sig om olyckan.

”Det är med bestörtning som jag och Drottningen mottagit besked om den mycket tragiska helikopterolyckan i Norge. Jag tillsammans med hela Kungafamiljen framför vårt djupaste deltagande till offrens familjer och till hela det norska folket”, hälsar kungen i ett pressmeddelande från hovet.

Norska kungaparet och kronprinsparet har ställt in sin medverkan på kungens 70-årsfest imorgon på grund av olyckan.

Här kraschade helikoptern

Publisert:

LÄS VIDARE

Vittnen till dödskraschen: Rotorn lossnade i luften

ÄMNEN I ARTIKELN

Helikopterkraschen i Norge

Bergen

Norge