Bilden på pojken fångar krigets helvete

1 av 2
NYHETER

Han heter Omran, pojken vars blodiga ansikte och tomma blick nu sprids över nätet med enorm kraft.

Samtidigt fångar bilden på honom endast en bråkdel av krigets helvete, som plågat Syrien i över fem år.

Det började som en stark och fruktansvärt drabbande ögonblicksbild på en ensam liten pojke, som nyss överlevt ett flyganfall mot Aleppo.

I takt med att bilden på den lille pojken, sittandes blodig, dammig och med glasartad blick längst in i en ambulans, under onsdagen spritts och delats tusentals gånger på sociala medier har alltmer blivit känt.

Räddades efter flygangrepp

Enligt brittiska The Telegraph är pojken femårige Omran Daqneesh. Tillsammans med fyra andra barn, en kvinna och två unga män ska han ha skadats under onsdagen i samband med en flygattack mot stadsdelen Qaterji, genomförd av ryska trupper eller president Bashar al-Assads styrkor.

Bilden, samt en videofilm som lagts upp på nätet, kommer från den regeringskritiska syriska aktivistgruppen Aleppo Media Center (AMC). Filmen visar också hur räddningspersonal drar ut Omran ur spillrorna av ett hus och placerar honom på den orange sitsen, för att sedan springa tillbaka till rasmassorna och hjälpa fler barn in i ambulansen.

Flera skadade barn

Pojken fördes senare till det lokala sjukhuset M10, som även det upprepade gånger utsatts för flyganfall, rapporterar The Telegraph. Där togs han omhand och behandlades enligt tidningen för sin huvudskada innan han kunde skrivas ut på natten. Läkare vid sjukhuset uppger att de under onsdagen tog hand om omkring tolv barn under 15 år.

470 000 syrier har dött i inbördeskriget sedan striderna bröt ut, enligt FN-stödda Syrian Centre for Policy Research. Mer än var nionde syrier har antingen dödats eller skadats i kriget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Aleppo

Syrien