Nu är nudlar hetare än tobak i fängelset

NYHETER

Nudlar är nu populärare som valuta än tobak i amerikanska fängelser, visar ny forskning.

– Nudelsoppa är pengar här. Det är sorgligt men sant, säger en fånge vid namn Rogers i studien.

Det är forskaren Michael Gibson-Light, doktorand i sociologi vid University of Arizona, som har genomfört studien via intervjuer med fångar i ett amerikanskt fängelse.

Han har kommit fram till att ramen-nudlar, en japansk nudelsopprätt, tagit över som valuta istället för tobak i fängelser.

– Det är lätt att få tag i och har många kalorier, säger Michael Gibson-Light till The Guardian.

”Sorgligt men sant”

Han menar att många fångar tillbringar dagarna med att arbeta och träna och att de oftast inte får tillräckligt med energi genom den vanliga fängelsematen. Därför har nudlar blivit en så eftertraktad bytesvara.

Gibson-Light har intervjuat 60 fångar i ett fängelse, som han inte vill avslöja namnet på för att bevara fångarnas anonymitet. En fånge vid namn Rogers säger i forskningsrapporten att allt i fängelset handlar om pengar.

– Nudelsoppa är pengar här. Det är sorgligt men sant, säger Rogers.

”Folk dör över nudlar”

Enligt studien kostar nudlar 59 cent, ungefär fem kronor, men kan bytas mot mer värdefulla saker. Till exempel kan en tjocktröja värd 10,81 dollar köpas för två paket nudlar. Fem handgjorda cigaretter, värda två dollar, kan köpas för ett paket nudlar.

Fångar städar i andras celler, tvättar eller spelar för att få nudelpaket.

– Jag har sett slagsmål på grund av ramen-nudlar. Folk blir dödade på grund av soppa, säger en fånge, enligt The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA