38 000 fångar släpps i Turkiet

NYHETER

38 000 fångar ska släppas från turkiska fängelser.

Frigivningarna görs för att ge plats åt den stora mängd personer som greps i samband med kuppförsöket i Turkiet under juli.

Det meddelar landets justiteminister Bekir Bozdag, rapporterar CNN Türk.

Fångarna släpps under skyddstillsyn, enligt ett Twitter-meddelande från Bozdag.

Samtidigt kommer ytterligare 2 000 poliser och hundratals militärer att sparkas från sina jobb, enligt ett dekret från landets regering. Den har också tagit beslut om att militärchefen ska utses av presidenten och att en telekommunikationsmyndighet kommer att stängas, rapporterar TT.

Snabbkollen: Kuppförsöket i Turkiet

Detta har hänt och därför är det viktigt – få koll på 30 sekunder.

■ ■ Den 15 juli inledde delar av den turkiska militären ett försök att ta makten i Turkiet, genom att ta kontroll över platser i Ankara och Istanbul.

■ ■ Efter att tusentals civila visat stöd för regeringen på gator och torg slogs kuppförsöket ner. Minst 265 människor dödades under natten, många av dem civila.

Foto: President Erdoğan har utnyttjat den misslyckade kuppen för att stärka sitt grepp om Turkiet.

Turkiets auktoritäre president Erdoğan och hans regering har utnyttjat den misslyckade kuppen till att stärka sitt grepp om landet, och tagit ytterligare steg bort från demokrati. Bland annat har landet upphävt Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och gett order om att stänga ner en lång rad regeringskritiska medier.

■ ■ Uppemot 16 000 människor har frihetsberövats och ytterligare tusentals har avskedats.

■ ■ Recep Tayyip Erdoğan blev premiärminister 2003 och president 2014. Han och hans parti AKP genomförde till en början en rad demokratiska reformer och förde Turkiet närmare EU. De senaste åren har han dock blivit allt mer auktoritär, och Turkiet mindre och mindre demokratiskt.

LÄS OCKSÅ:
Tre experter: Så är läget i Turkiet om ett år

ARTIKELN HANDLAR OM