Södertäljebron är öppen – efter två månaders kaos

Nu finns det hopp om att frustrerade bilisters blodtryck kan börja återgå till mer normala nivåer.

Efter två månaders reparationsarbete har motorvägsbron vid Södertälje öppnat.

Och det skedde några timmar tidigare än planerat.

– De första bilarna rullade snällt och beskedligt över, säger Benny Josefsson på Trafikverket.

Besvärliga omledningar av trafiken och köer som vid vissa tillfällen har verkat vara oändliga.
Det har varit en tålamodsprövande sommar för bilister som färdas på E4:an förbi Södertälje, en av landets hårdast belastade vägsträckor.

Under midsommarhelgen välte en lastbil på bron. Det gav upphov till stora skador på brokonstruktionen.

Sill i baksätet

Efter olyckan stängdes bron av för all trafik i södergående riktning. Det ledde direkt till stora problem för trafikanterna. På midsommaraftonen var köerna förbi Södertälje kilometerlånga, något som fick flera att börja firandet i sina bilar.

Reparationsarbetet blev komplicerat. I juli sparkades en underentreprenör efter att det visat sig att åtgärderna som vidtagits inte höll måttet.

Inget firande

Men i förra veckan kom det efterlängtade beskedet: Bron skulle öppna för trafik klockan 05 på måndagsmorgonen. Benny Josefsson på Trafikverkets pressjour meddelar dock att de första bilarna kunde köra söderöver på bron redan i natt.

– Arbetet blev klart lite tidigare än beräknat, så vi kunde släppa på trafiken klockan 01. De första bilarna rullade snällt och beskedligt över.

Firade ni med fyrverkerier och tårta?

– Nej, ingenting sådant. Det känns naturligtvis bra att vi kunde öppna tidigare, men vi beklagar samtidigt att det tagit så lång tid att reparera bron.

Enligt Benny Josefsson kan trafikanterna nu se fram emot en smidigare resa förbi Södertälje.

– Det kommer att fungera som vanligt igen. Men de vanliga rusningsköerna kommer såklart att vara kvar, de är svåra att göra något åt, säger han.

Publisert: