Nya Zeeland

Överlevde ensam i vildmarken en månad efter partnerns död

Av: 

Max Sommerstein

Susanna Odraks

NYHETER

Turisten Pavlina Pizova hittades på onsdagen av ett räddningsteam i en avlägsen stuga längs en vandringsled i Nya Zeeland.

Då hade hon varit ensam i vildmarken i nästan en månad, sedan hennes partner fallit utför en brant och dött.

Det var den 26 juli som paret Pavlina Pizova och Ondrej Petr, två tjeckiska turister, gav sig ut på välkända vandringsleden Routeburn Track på Sydön, Nya Zeeland, skriver CNN.

Två dagar senare föll Ondrej Petr nerför en brant sluttning och fastnade mellan stenar och träd. Pavlina försökte nå honom men misslyckades, och kunde inte hjälpa honom. Ondrej dog snabbt av sina skador.

De följande tre dygnen var Pavlina Pizova ensam utomhus och ådrog sig svåra köldskador, innan hon lyckades ta sig till en stuga vid sjön Lake McKenzie, två kilometer bort, där hon bröt sig in.

I snön skrev hon med hjälp av aska ett meddelande om hjälp, i form av ett enormt H.

Bilen hittades efter en månad

Först i onsdags, den 24 augusti, hittades parets bil sedan den tjeckiska konsuln i Nya Zeeland slagit larm om det saknade paret, efter att ha sett oroliga meddelande från parets vänner på sociala medier.

Ett räddningsteam skickades ut och hittade stugan med kvinnan redan samma dag – tack vare det i aska skrivna h:et i snön.

På en presskonferens under fredagen berättade en blek Pavlina Pizova, som är i 30-årsåldern, själv om det hon varit med om. Hon kallar prövningen för ”upprörande” och sin partners död för en ”tragisk olycka”.

– Efter hans död tog det tre nätter i det fria innan jag nådde säkerheten i stugan. Jag gick genom midjedjup snö och vandringsspåren var täckta. Mina fötter var helt stelfrusna, skriver The New Zealand Herald.

På grund av hennes hälsa och det dåliga vädret beslutade hon sig för att stanna i säkerheten i stugan.

– Jag gjorde några försök att lämna stugan men vädret och mina fysiska förutsättningar avskräckte mig från att göra det.

Fattade rätt beslut

Polisen kallar händelsen ovanlig och att Pavlina Pizova gjorde rätt som stannade i stugan.

– Med tanke på de stränga väderförhållandena och den fysiska påfrestningen efter det som hänt hade hon inte klarat av att ta sig därifrån, säger polisinspektör Olaf Jensen till nyzeeländska One News.

– Hon har varit med om något mycket tragiskt, ingen kan veta hur hon känner och tänker. Hennes beslut att stanna kan ha berott på extremt väder och traumat av att bevittna det hon gjort, säger Mike Daisely, polisens säkerhetschef i området.

Ondrej Petrs kropp återfanns av räddningspersonal på fredagen.

Farlig, avlägsen led

Det innebär inte sällan en betydande risk att vandra på den avlägsna leden Routeburn Track vintertid, och snön var djup i området när det tjeckiska paret försvann. En vandrare som var på leden i förra veckan säger att snödjupet var drygt en meter.

– Det förvånar mig inte att hon fastnade där ute, säger han till lokala medier.

Samtidigt är det ovanligt med dödsfall på Nya Zeelands vandringsleder, i genomsnitt dör sex personer per år.

– Det är av cirka 768 000 vandrare per år, säger en talesperson för Nya Zeelands bergssäkerhetsråd till CNN.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Nya Zeeland

ÄMNEN I ARTIKELN

Nya Zeeland