Corbyn säger att tåget är ”smockfullt” – finns flera platser kvar

NYHETER

Avslöjas av övervakningsfilmen

1 av 3

Labourledaren Jeremy Corbyn slår sig ner på golvet i tåget.

– Det här är ett problem som många resenärer möter varje dag, säger Corbyn.

Men övervakningsbilder från Virgin Trains visar att det finns flera platser kvar i vagnarna.

Jeremy Corby har hamnat i gräl med tågbolaget Virgin Trains. Det var den 11 augusti ombord på sträckan mellan London och Newscastle som partiledaren för Labour i Storbritannien skulle göra en poäng av att tågen är överfulla.

Han slog sig därför ner på golvet.

– Det här är ett problem som många resenärer möter varje dag, pendlare och de som reser långt. I dag är det här tåget helt smockfullt, säger Corbyn i det videoklipp som publicerats av teamet som följde med honom i vagnen.

Gick förbi tomma platser

Corbyn menar att tågbolag likt Virgin Trains ska tas över av staten istället för att köras privat och att fler tåg ska ge fler tomma platser. Men nu har Corbyn avslöjats. Tåget var inte alls fullt. Övervakningsbilder som Virgin Trains släppt visar hur Corbyn går i vagnarna med helt tomma platser tio minuter efter att tåget avgått från London. Platserna var inte märkta som reserverade, skriver The Guardian och flera andra brittiska medier.

En talesperson för Corbyns stab säger att det fanns lediga platser men inte två ihop eftersom partiledaren ville sitta bredvid sin fru.

”Glad att du tittade så noga”

Jeremy Corbyn höll under onsdagen en presskonferens om Storbritanniens statliga sjukvårdssystem, NHS, men fick ändå, märkbart irriterad, frågor om tåghändelsen.

– Jag är glad att du tittat så noga på övervakningsbilderna, det är framtiden för hela nationen och NHS.

– Ja, jag gick igenom tåget jag tittade efter två tomma säten bredvid varandra så att jag kunde sitta med min fru och prata med henne men det var inte möjligt, säger han.

Corbyn erbjöds av en tågvärd att bli uppgraderad från golvet till första klass, men det accepterade han inte. Efter 42 minuter gick han tillbaka genom tåget och satte sig på en ledig plats.

Grundaren går till attack

Virgin Trains grundare Richard Branson säger man var tvungna att påpeka felaktigheten i att Corbyn inte kunde få en sittplats och därför släppte övervakningsbilderna.

”Mr Corbyn och hans team gick förbi oreserverade säten och filmade sedan och hävdade att tåget var ’smockfullt’”, skriver Branson på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM