Polis skjuten i huvudet i Köpenhamn – misstänkt gripen

Av: Gustaf Tronarp, Niklas Svahn, Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Misstänkt gärningsman sköts av polis när han försökte fly

1 av 9

Två poliser och en civilperson sköts i Köpenhamn i natt. En av poliserna träffades i huvudet.

Efter en intensiv jakt greps den misstänkte gärningsmannen. Mannen sköts av polis vid gripandet. Även han blev svårt skadad.

En person avlossade ett vapen i området Christiania i Köpenhamn i natt. En stor polisstyrka skickades till platsen och alla vägar in i och ut från Christiania spärrades av.

”Det har varit skottlossning i Christiania – polisen är närvarande. Vi ber folk att hålla sig borta från området”, skrev Köpenhamnspolisen på Twitter.

Skulle gripas – öppnade eld

Minst tre personer har skjutits, varav två är poliser. En av poliserna har skjutits i huvudet, den andra i benet. Den tredje skadade är en civilperson som skjutits i låret.

Enligt uppgifter från polis på plats till Aftonbladet är skadeläget kritiskt för polisen som skjutits i huvudet.

– Två poliser är träffade av skott varav en i huvudet och en i benet så det är klart att det är allvarligt, säger Köpenhamnspolisens presstalesperson Sten Hansen.

Skottlossningen inträffade under ett av polisens rutinmässiga uppdrag i Christiania. Den misstänkte skulle gripas av polis när han öppnade eld och flydde från platsen, rapporterar danska TV2.

Mannen gripen – och skjuten

Strax före klockan 08 på torsdagsmorgonen rapporterade TV2 att en misstänkt gärningsman, en 25-årig dansk, har gripits. Det bekräftade kort därefter av Köpenhamnspolisen.

Vid gripandet sköt polisen 25-åringen, rapporterar Ekstrabladet. Mannens tillstånd beskrivs som kritiskt.

I ett pressmeddelande skriver Köpenhamnspolisen att efterforskningar ledde fram till en adress i förorten Kastrup. Insatsstyrkan skickades dit och omringade en fastighet. Det visade sig att mannen befann sig där, och han var fortfarande beväpnad. Det var när han försökte fly som polisen öppnade eld mot honom.

Polisen: Vi vet vem du är

Gripande föregicks i natt av en intensiv jakt på mannen, där polisen publicerade en bild på den misstänkte, och levererade ett tydligt budskap:

”Vi vet vem du är. Överlämna dig själv till polisen, för vi hittar dig förr eller senare”.

Den gripne är en man som är känd i narkotikakretsar i Köpenhamn, och som beskrevs som farlig.

Ytterligare två personer har gripits misstänkta för inblandning i händelserna.

– Det här är ett angrepp på oss alla. Det är också ett angrepp på den fredliga delen av Christiania. Det är en helt oacceptabel utveckling, säger Danmarks justitieminister Søren Pind.

”Hörde sju, åtta skott”

Birte Pedersen, 72, bor på ett äldreboende precis intill skjutningen. Hon hörde först från fönstret att ”många ropade och skrek”. Hon undrade vad som stod på och gick ut på gatan utanför äldreboendet. Då blev hon utestängd från sin lägenhet eftersom stora delar av kvarteren kring Christiania spärrades av under natten.

Några spanska turister i Köpenhamn blev chockade av att se tungt beväpnad polis komma springades på gatorna.

– Vi hörde sju, åtta skott. När vi tittade ut genom bilrutan såg vi polis som var förberedda för något terrordåd och hade automatvapen. Specialstyrkor sprang upp längs med gatan, säger en av turisterna.

Svenska polisen ökade bevakningen

Tågen mellan Köpenhamn och Malmö stoppades under flera timmar i natt. Det berodde dock inte på skjutningarna, utan på att obehöriga befunnit sig på spåret.

På den svenska sidan av Öresundsbron förstärktes polisbevakningen. Dansk polis samarbetade samtidigt med de svenska kollegorna i jakten.

Publicerad:

LÄS VIDARE