Detta vet vi om attacken i Nice

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 57

En lastbil körde in i folkmassan på strandpromenaden i Nice under nationaldagsfirandet i Frankrike.

Minst 84 personer är döda.

Det här vet vi än så länge om händelsen:

Attacken skedde i närheten av det kända hotellet Le Negresco på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice vid 22.30-tiden på torsdagskvällen.
Minst 84 personer är döda och ett hundratal skadade. Tio av de döda var barn. 50 av de skadade ”svävar mellan liv och död”, enligt Francois Hollande.
Den misstänkte gärningsmannen, som körde fordonet, är skjuten till döds. Flera medier skriver att lastbilen var fullastad med vapen och handgranater – dock ska flera av vapnen ha varit attrapper.
Poliskällor uppger att gärningsmannen var en 31-årig fransk-tunisisk man vid namn Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Han är känd av polisen sedan tidigare, dock inte för något som kan kopplas till terrorism. Det fanns inga tecken på att Bouhlel hade några radikala eller jihadistiska åsikter.
Bouhlels hem i utkanterna av Nice söktes igenom av polis under fredagsförmiddagen.
Ingen grupp har hittills tagit på sig ansvaret för attacken.
Flera svenskar befinner sig i Nice och var på plats när attacken inträffade. UD har ännu inga uppgifter om drabbade svenskar, men har öppnat ett krisnummer dit anhöriga i Sverige kan höra av sig: 08-405 92 00. UD avråder i nuläget inte svenskar från att resa till Frankrike generellt eller Nice specifikt.
Frankrikes president Hollande har kallat till krismöte efter Nicedådet. I ett tal till nationen beskrev han händelsen som ett terrordåd. Han meddelade även att landets undantagstillstånd kommer förlängas i tre månader. Tanken var att dessa skulle upphört den 26 juli.
Facebook har aktiverat sin tjänst ”Safety check” så användare kan visa att de är i säkerhet.
USA:s president Barack Obama har underrättats och fördömer i ett uttalande ”vad som verkar vara en fruktansvärd terroristattack”.
Den franska åklagarmyndigheten meddelade vid 02-tiden på natten till fredagen att ärendet utreds som ett terrordåd.

SE OCKSÅ

Här är massakerns första sekunder

SE OCKSÅ

Varning för starka bilder - här skjuts gärningsmannen

Aftonbladet

Publicerad: