Krisen i Miljöpartiet

Schlaug totalsågar Miljöpartiets språkrör

Av: 

Olof Svensson

Anette Holmqvist

NYHETER

Motsägs av Lövin och Bah Kuhnke: "håller inte med"

Ex-språkröret Birger Schlaug tycker att Miljöpartiet har blivit toppstyrt och dömer också ut Romsons och Fridolins ledarskap.

Men nu får han mothugg – av flera av partiets statsråd.

– Jag håller inte med om den bilden, säger biståndsminister Isabella Lövin.

Miljöpartiet har haft en tuff vecka med bostadsminister Mehmet Kaplans avgång och Yasri Khans vägran att ta kvinnor i hand.

I SVT:s "Gomorron Sverige" uttalade sig det tidigare språkröret Birger Schlaug om situationen.

Han anklagar partiet för att ha blivit toppstyrt och att företrädare för partiet bryr sig mer om sitt cv än om klassisk miljöpartistisk politik.

–  Idealiteten och viljan att förändra samhället har blivit mindre med åren. Man anställer sina kompisar, bara det att ha en kultur där en av Gustavs handplockade personer står och säger att man ska kavla Jabar Amin som ska komma till tv. Det är fullständigt uteslutet, det är helt annat parti, säger han till SVT.

Måste byta ut personer

Birger Schlaug riktar även skarp kritik mot Gustav Fridolin och Åsa Romson.

– De hanterar inte situationen. Det har byggts upp en kultur som inte är rimlig helt enkelt. Den är mer lik andra partier, i värsta fall värre och det är helt förkastligt.

Han säger vidare att det nu krävs en nystart för partiet. Samtidigt ifrågasätter han om Miljöpartiet så som det ser ut i dag orkar med det.

– Man måste byta ut personer och återgå till att försvara sina kärnväljare. Partiet har levt väldigt mycket på förstagångsväljare som är trendkänsliga, nu håller man på att tappa kärnväljarna, de som verkligen vill ha samhällsförändring, säger Birger Schlaug till SVT.

På frågan om Miljöpartiet bör lämna regeringen säger han.

– Jag tycker inte att man skulle ha satt sig där, man var ett för litet parti.

Birger Schlaug var språkrör för Miljöpartiet 1985-1988 samt 1992-2000. Han var riksdagsledamot 1994-2001. På senare tid har han även uttryckt sympatier för Vänsterpartiet.

Aftonbladet har varit i kontakt med Gustav Fridolins stab, som avböjer att kommentera Schlaugs kritik.

Håller inte med

Statsråden Isabella Lövin, bistånd, och Alice Bah Kuhnke, demokrati- och kultur, uttalade sig dock om turbulensen i MP, i samband med interpellationer i riksdagen.

De håller inte med om kritiken från Birger Schlaug.

– Jag håller inte med om den bilden, det är klart att det har varit en oerhört tuff vecka och det är många som mår dåligt, men nu gäller det för partiet att samla sig och ledningen arbetar för högtryck för det, säger Lövin.

Alice Bah Kuhnke har inte sett Schalugs kritik, men menar generellt att hon upplever att de allra flesta miljöpartister vill göra sitt bästa för att återvinna väljarnas förtroende.

– Jag har pratat med många partikamrater och vi är alla beredda att visa att vi är något att lita på och att vi är värda det förtroende vi fick i senaste valet.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Miljöpartiets kris – detta har hänt

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Krisen i Miljöpartiet

LÄS VIDARE

Sverige år 2028 –  om Romson styr

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Miljöpartiet

Gustav Fridolin

Birger Schlaug

Åsa Romson

Miljöpartiet

Isabella Lövin