Artillerield mellan Armenien och Azerbajdzjan – 12 döda

avErik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Stridigheter har brutit ut mellan Azerbajdzjan och Armenien.

Flera personer ska ha skadats och 12 azerbajdzjanska soldater har dödats.

Ryske presidenten Putin uppmanar till omedelbar vapenvila.

På gränsen mellan Azerbajdzjan och Nagorno-Karabach har under natten stridigheter brutit ut mellan armeniska och azerbajdzjanska styrkor.

Enligt regeringen i Armenien har de båda sidorna bekämpat varandra utmed gränsen. En azerbajdzjansk helikopter ska ha skjutits ned samtidigt som azerbajdzjanskt stridsflyg, pansar och artilleri försökt ta sig in i Nagorno-Karabach. Förluster finns på båda sidor, uppger armeniska försvarsministeriet, rapporterar AP.

Kollegorna på den azerbajdzjanska sidan säger att armeniska styrkor har brutit mot det överenskomna eld upphöret 127 gånger med artillerield. 12 azerbajdzjanska soldater har dödats och man bekräftar att en av landets helikoptrar skjutits ned, rapporterar AFP.

Artillerielden från Armenien har man besvarat med beskjutning av 130 armeniska posteringar, uppger statskontrollerade News.az.

Olöst konflikt

Rysslands president Vladimir Putin uppmanar båda sidorna till en omedelbar vapenvila, rapporterar AFP.

Mellan 1988 och 1994 pågick Nagorno-Karabach-kriget som utlöstes av att regionens nybildade parlament tog beslut om att man ville gå med Armenien. Totalt krävde kriget omkring 30 000 människoliv och först när Ryssland 1994 förhandlade fram en vapenvila pausades stridigheterna.

Nagorno-Karabach har kontrollerats av armenisk militär och lokala armeniska styrkor sedan vapenvilan, men  den politiska konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan är trots förhandlingar ledda av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa ännu olöst. Under åren har oroligheter vid flera tillfällen blossat upp.

Utbrytarregionen Nagorno-Karabach tillhör officiellt Azerbajdzjan men majoriteten av befolkningen är armenier och den är i praktiken självstyrande sedan 1992.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Armenien

OSSE