Hel stad kan brinna ner – Michel filmar flykten genom infernot

NYHETER

Aska och gnistor faller från den svarta himlen medan Michel Chamberland filmar sin flykt genom skogsbranden i Kanada.

I Fort McMurray uppges nära 2 000 hus ha brunnit ner – och nu befarar myndigheterna att hela staden kan försvinna i lågorna.

– Den här branden är helt förödande, säger premiärminister Justin Trudeau.

Den stora skogsbranden i Kanada är fortfarande utom kontroll. Myndigheterna i provinsen Alberta har utlyst katastroftillstånd och omkring 90 000 människor har tvingats lämna sina hem.

En av dem som flytt är svenska Hanna Fridhed, 30, som Aftonbladet tidigare intervjuat.

– Vi kommenterade hur blå och fin himlen var. Sedan fick vi höra att elden var på väg. Det var bara att åka hem, hämta katten och ett fotoalbum och sätta sig i bilen och köra därifrån, sa hon i går.

Dödsolycka

Ingen uppges ha dött i själva branden, men minst en bilolycka med dödlig utgång har inträffat när tiotusentals människor gett sig ut på vägarna.

Michel Chamberland filmade sin flykt genom infernot med en kamera monterad på sin bils instrumentbräda. Bilderna visar hur aska och gnistor faller ner från den svarta himlen medan lågor slickar vägkanten.

Uppemot 2 000 hus i Fort McMurray uppges ha brunnit ner.

– Det finns risk för att vi kan förlora en stor del av staden, säger Scott Long vid räddningstjänsten i Alberta till nyhetsbyrån Reuters.

Påverkar oljepriset

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att branden är ”helt förödande”.

– Det är en förlust på en skala som är svår för de flesta av oss att föreställa sig, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Branden härjar i hjärtat av Albertas utvinning av oljesand och har enligt TT fått världsmarknadspriset på olja att stiga.

Sedan i söndags har över 7 500 hektar mark bränts av.

ARTIKELN HANDLAR OM