Sjöstedts Erdogan-kritik mot Löfven: Det gör man bara inte

avSusanna Nygren

1 av 7

Inför rekordpublik i ett soligt Malmö levererade Jonas Sjöstedt (V), sin nyhet – återinför avdragsrätt för medlemsavgift i facket. Alla ska ha råd att vara medlem.

Men det var Sjöstedts kritik mot regeringens hållning i asylfrågan som fick mest applåder. Han undrar om Stefan Löfven och kollegorna har glömt bort att de är Socialdemokrater.

– Den som har kvar sin politiska kompass skriver inte under EU:s smutsiga avtal om flyktingar med Erdoğans Turkiet. Det gör man bara inte, regeringen, sa Sjöstedt.

Under parollen "bygg välfärd - inte murar" talade Jonas Sjöstedt (V) i Slottsparken i Malmö. Dagen till ära hade han slängt kryckorna. Publiken jublade när han glatt deklarerade:

– Det är första längre promenaden på ett par månader utan kryckor. Vilken promenad kunde vara finare än denna?

Nedläggningen av Findus fabrik i Bjuv inledde första maj-talet. Sjöstedt kräver att den stoppas och att AP-fonderna, som är delägare, används för att pressa riskkapitalbolaget. Han påminde om att varken Sverigedemokraterna eller Alliansen dök upp i Bjuv.

– När det gäller att klämma åt människor på flykt då bjuder de över varandra. Men när det gäller skatteflyktingar så har de ingenting att säga, sa Sjöstedt.

Hård budgetförhandling

– Alla ska ha råd att vara med i en fackförening. LO-medlemmar med låga löner är de som vinner mest på vårat förslag, sa Sjöstedt.

Det var den nyhet som Sjöstedt levererade. Han försäkrade att nästa budgetförhandling med regeringen kommer bli hård vad det gäller den här frågan. Tanken är att avdragsrätten ska hamna på 25 procent och finansieras av en höjning av bolagsskatten. Om bolagsskatten höjs med en procentenhet ger det 4,5 miljarder kronor. Då är problemet löst, menar Sjöstedt.

Både regeringen och Alliansen fick hårda kängor.

Sjöstedt menar att regeringen har övergett asylrätten. Istället springer man högerns ärende – av rädsla för att tappa väljare till Alliansen och Sverigedemokraterna.

– Vad någon väljer att göra när vinden vänder säger mycket om vem man är, sa Sjöstedt.

”Feminister sänker inte löner”

Sjöstedt gick också hårt åt Alliansens lönesänkningspolitik som en strategi för att skapa fler arbeten. Den här gången förklär de det till integrationspolitik, anser Sjöstedt.

– Annie Lööf och Jan Björklund kan prova att arbeta med en undersköterskas lön ett tag. Sedan kan de komma tillbaks och säga om de fortfarande vill sänka lönerna.

Och han tycker inte att de har rätt att kalla sig feminister.

– Det är inte bara liberalernas partisymbol som visar något annat. Feminister sänker inte löner för de som redan har lite.

Kritiserar Erdogan-hållningen

Stämningen i Slottsparken var uppsluppen och efter varje salva som Sjöstedt levererade mot regeringen applåderades det flitigt. Mest applåder rev han ner när EU:s behandling av Erdoğan kom på tal. Sjöstedt kritiserar regeringen hårt för att man inte tagit ställning mot de villkor som Turkiets regering fått igenom i EU.

– Den som har kvar sin politiska kompass skriver inte under EU:s smutsiga avtal om flyktingar med Erdoğans Turkiet. Det gör man bara inte, regeringen, sa Sjöstedt.

Klockan 15 inleddes talen vid Socialdemokraternas första maj-firande i Folkets park.

Det stora dragplåstret var LO:s ordförande Karl- Petter Thorwaldsson. Han höll ett eldigt tal som flörtade mycket med Malmöborna och kastade sig mellan olika ämnen.

Hyllade mångfalden

Att rädda pensionerna var huvudbudskapet.

– Senast 2028 så ska alla ha en pension på minst 70 procent av sin inkomst. Det kommer vi kräva, sa Karl-Petter Thorwaldsson.

Budskapet passade väl då en majoritet av publiken var 50 +. Malmö stad hölls fram som ett föredöme för andra kommuner runt om i Sverige. Thorwaldsson hyllade tillväxten och mångfalden i staden med 179 olika nationaliteter.

– Det känns som att tala i FN att tala i Malmö, sa han.

Thorwaldsson fortsatte sedan med att lyfta fram att skräddaren August Palm grundade arbetarrörelsen just i Malmö år 1881. Han drev tesen att alla människor har lika värde. Vilket var otänkbart på den tiden då man värdesattes efter egendomar. Det hetsade Thorwaldsson publiken med och fick kraftigt gensvar.

– Om jag frågar er här idag, 135 år senare: Har ni lika värde som alla? Vad svarar ni då?

Svaret kom snabbt från publiken som klämde i med ett rungande ”Ja!”

– Det är något speciellt med den här staden. Kaxiga jäkla Malmöbor!

”Röst på SD en röst på Kinberg Batra”

Thorwaldsson knöt sedan ihop säcken genom en klassisk paroll – satsning på vård, skola och omsorg. Där behövs – konstaterade han – men sa inget om hur man ska gå till väg. Avslutningsvis höjde han ett varnings finger för Sverigedemokraterna. Så att trötta Socialdemokrater inte ska gå i fällan och byta sida. Sverigedemokraterna kommer alltid hålla sig på den högra sidan av blocken, förklarade han.

– En röst på Sverigedemokraterna är en röst på Anna Kinberg Batra.

ARTIKELN HANDLAR OM