SD-väljare har rekordlågt förtroende för Kent Ekeroth

”Flertalet tycker att nu får det vara nog”

Efter att Kent Ekeroth polisanmälts för misshandel är hans förtroende rekordlågt.

Det visar en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio. 31 procent SD-väljare vill att han lämnar uppdraget i justitieutskottet direkt – och hans förtroendesiffror är lika låga som när Åsa Romson avgick som partiledare för MP.

– Flera säger att han är en belastning för partiet och är minst lämpad för den post han har, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Den profilerade SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth misstänks ha slagit en man i en krogkö till en nattklubb på Stureplan, natten till i torsdags.

Han är polisanmäld för misshandel men har också gjort en motanmälan mot person som ses bli slagen på krogens övervakningskameror.

Aftonbladet/Inizio har intervjuat 790 personer som sympatiserar med Sverigedemokraterna, om hur de ställer sig till att Kent Ekeroth ska vara kvar i riksdagens justitieutskott efter bråket.

”Minst lämpad för denna post”

Undersökningen visar att fyra av tio, 39 procent, vill att han lämnar uppdraget permanent om han döms för misshandel. Nästan lika många, 31 procent, vill att han lämnar uppdraget direkt. Var femte, 21 procent, tycker att han kan vara kvar på sitt uppdrag.

I undersökningen har de svarande också fått lämna en egen kommentar till situationen.

– Det är väldigt många som säger att det Kent Ekeroth gjort är en gång för mycket. Flertalet tycker att nu får det vara nog, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

– Ett svar som förekommer är att alla andra partier tjänar på att Kent Ekeroth uppträder som han gör och att det ligger till last för SD. Det är en ny bild.

Det svenska hatet: Kent Ekeroth spelar spelet

”Inte en isolerad händelse”

Hon berättar att flera svarande uttrycker sig i en mildare ton och menar att ”alla politiker har skräp i garderoben”

– Det finns en del som tycker på det sättet. Men det är många i undersökningen som pekar på att det inte är en isolerad händelse. Det är ganska många som uppger att oavsett politisk färg ska en person ha en moralisk kompass och inte bruka våld, och att en riksdagspolitiker är det dygnet runt och har ett ansvar, säger Nelsson.

Kent Ekeroth har på uppmaning av sin partiledare Jimmie Åkesson tagit en timeout från sitt uppdrag i justitieutskottet, ett utskott som arbetar just med hur samhället ska bekämpa och förhindra brott.

– Flera säger att han är en belastning för partiet och är minst lämpad för den post han har, säger Karin Nelsson.

Lika lågt förtroende som Romson

I undersökningen har frågan också ställts om hur högt förtroende SD-sympatisörerna har för Kent Ekeroth. Och stödet är rekordlågt. 8 procent uppger att de har mycket stort fortroende för Ekeroth och 22 procent att de har stort förtroende, vilket kan jämföras med Jimmie Åkesson som i juni 2016 hade ett förtroende bland SD-väljare på 88 procent.

– Vi ställer ju förtroendefrågan till partiledarna regelbundet. Nu blir den här speciell eftersom den är ställd i ett annat sammanhang och det är klart att det påverkar förtroendet i en negativ riktning. Men det är ändå anmärkningsvärt, säger Karin Nelsson.

26 procent uppger att de har litet förtroende för Ekeroth och 26 procent har inget förtroende alls för honom, enligt undersökningen.

Karin Nelsson säger att siffrorna är lika dåliga som de var för Miljöpartiets språkrör Åsa Romson i en tidigare Inizio-undersökning.

– Han har lika låga förtroendesiffror som hon hade när hon avgick, säger Karin Nelsson.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Undersökningen omfattar 790 intervjuer den 27 november och genomförd som en webbundersökning. Frågorna som ställdes var;

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) misstänkts för misshandel efter ett krogbråk.Med anledning av detta har han meddelat att han tar så kallad ”timeout” från sitt uppdrag i justitieutskottet. Tycker du att han ska lämna eller vara kvar på sitt uppdrag i justitieutskottet?

Vilket förtroende har du för Kent Ekeroth?

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Det svenska hatet: Kent Ekeroth spelar spelet
Publisert:

LÄS VIDARE