Rapport: Storföretagen tjänar pengar på barnarbete

Sortering av palmfrukter i Indonesien.
Sortering av palmfrukter i Indonesien.

Flera av världens största företag tjänar pengar på palmolja som tagits fram genom indonesiskt barnarbete, varnar Amnesty för i en ny rapport.

Barn så unga som åtta år har tagit fram oljan som kan finnas i produkter som glass, tandkräm, soppor och tvål – varor som står i svenska butikshyllor.

Människorättsorganisationen Amnesty har granskat flera palmoljeplantager i Indonesien där de som arbetar utnyttjas systematiskt. Kvinnor tvingas jobba långa dagar för motsvarande 23 kronor om dagen, anställda utsätts för livsfarliga giftämnen och unga barn lämnar skolan för att hjälpa sina föräldrar i arbetet.

Palmoljan som produceras av företaget Wilmar – världens största producent av palmolja – köps sedan upp av flera av världens största företagskoncerner.

”Profiterar på kränkningar”

Det handlar om företag som Colgate-Palmolive, Kellogg's, Nestlé, Procter & Gamble och Unilever. Amnesty kräver nu att de ska berätta exakt var palmoljan har hamnat.

Företagen tillverkar livsmedel och hushållsprodukter: tvål, tandkräm, glass, soppor, schampo, choklad, tvättmedel, nudlar, smink, med mera. Produkter som är vanliga i svenska butikshyllor.

– Trots att man lovar kunderna att det inte ska förekomma något utnyttjande fortsätter stora märken att profitera på häpnadsväckande kränkningar, säger Amnestys utredare Meghna Abraham i ett pressmeddelande.

Hon pekar på att företagen märker sina produkter med löften om hållbar palmolja.

– Det finns inget hållbart med palmolja som produceras genom barnarbete och tvångsarbete.

Barn i träden utan säkerhet

Barn mellan 8 och 14 års ålder arbetar utan säkerhetsutrustning, ofta i 20 meter höga träd, och bär säckar med frukt som väger upp emot 25 kilo. Förra hösten utbröt flera skogsbränder som gjorde att de fick arbeta i förorenade luftförhållanden.

Kraven från arbetsgivaren är inte sällan ”löjligt höga”, enligt Amnesty. De kan också bestraffa sina anställda, om de till exempel tappar frukt under arbetet.

Företaget Wilmar erkänner att de har arbetsrättsliga problem. Men flera av de plantager som Amnesty har granskat har stämplats som hållbara av branschens kontrollorgan.

– Rapporten visar tydligt att företagen använder kontrollorganet för att undvika större granskning, säger Meghna Abraham.

Företagen tysta om varor

Samtidigt ville bara två av nio globala koncerner berätta för Amnesty vilka produkter de använder oljan till. Åtta av nio hävdar på sina hemsidor – och genom märkning av sina varor – att de bara använder hållbar palmolja.

Amnestys utredare Meghna Abraham säger att det är respektlöst mot de kunder som tror sig göra etiska val:

– Konsumenter kommer vilja veta vilka produkter som kan kopplas till kränkningar och vilka som inte kan det. Trots att de konfronteras med så här hemska kränkningar hos en stor leverantör är företagen väldigt hemlighetsfulla med vilka specifika produkter som berörs.

Publisert:

LÄS VIDARE