Aftonbladet avslöjar: Trump ber om pengar i mejl svenska politiker

NYHETER

Marita Ulvskog: ”Är allvarligt, kan bryta mot lagen”

1 av 5

NEW YORK. Donald Trumps stab har mejlat EU-parlamentariker och vädjat om ekonomiska bidrag. Det kan vara ett brott mot vallagarna i USA.

En av dem som fått mejlet är socialdemokraten Marita Ulvskog.

– Det finns uppenbarligen inga gränser för vad han är beredd att göra för att vinna, säger Ulvskog till Aftonbladet.

Även riksdagsledamöter har fått tiggarmejlen.

Under de senare veckorna har Marita Ulvskog, socialdemokratisk ledamot i EU-parlamentet, fått 40-50 mejl från Donald Trumps presidentkampanj.

– De har omväxlande varit från Donald Trump själv och hans söner Eric och Donald Trump Junior. Budskapet har alltid varit att de behöver stöd för att välta omkull Hillary Clinton.

– De har förslagit olika summor att donera till kampanjen. Det har varit mellan 20 och 300 dollar.

”Nu eller aldrig”

Aftonbladet har tagit del av flera mejl som Ulvskog fått från Trump-kampanjen. I ett av dem, som skickades ut under måndagen från stabens officiella konto, skriver Eric Trump:
”Med 22 dagar kvar är det nu eller aldrig. Vi ber min pappas supportrar som ännu inte har bidragit ekonomiskt att gå med i Team Trump med en specialdonation på 20 dollar och 17 cent”.

Den ojämna summan är vald eftersom 2017 ska bli året då det amerikanska folket tar tillbaka makten från karriärpolitikerna, enligt Eric Trump.

– Man undrar ju hur de väljer ut vem de skickar mejl till. Jag har inga som helst sympatier för en politiker som Donald Trump. Det här känns väldigt extremt. Det finns uppenbarligen inga gränser för vad han är beredd att göra för att vinna, säger Marita Ulvskog.

Har skickat till riksdagsledamöter

Även flera ledamöter i Sveriges riksdag har fått tiggarmejlen från Trump. Två av dem är socialdemokraterna Paula Holmqvist och Eva-Lena Jansson.

– Det kommer massor av mejl. Jag har bara slängt dem, men när jag såg att även EU-parlamentariker fått dem reagerade jag. Det är bedrövligt, säger Paula Holmqvist.

Hon fortsätter:

– Många andra riksdagsledamöter har också fått dem. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det känns väldigt extremt. Jag förstår inte varför de riktar sig till oss.

Kan vara lagbrott

När mejlfloden från Trump började komma så ignorerade Marita Ulvskog dem. Det var först efter att en av hennes politiska sekreterare fått liknande mejl som de undersökte saken närmare.

– Man får väldigt många mejl som EU-parlamentariker, så jag brydde mig inte om det. Jag kunde inte tro att det faktiskt var från Trump. Vi sitter ganska långt från den amerikanska valkampanjen här i Bryssel. Men när en kollega också fått dem så började vi titta på det, säger hon.

Amerikansk federal lagstiftning förbjuder presidentkandidater att söka kampanjbidrag utomlands. Donald Trumps mejl till EU-parlamentariker kan alltså utgöra ett lagbrott.

I somras blev det känt att Trump vänt sig till politiker i Skottland, Australien och Skottland med liknande vädjanden. Det fick aktivistgrupper att begära att den federala valkommissionen skulle utreda affärsmannens agerande.

– Man kan skratta åt det här eftersom mejlen framstår som oseriösa. Men frågan om partifinansiering från andra länder är inget skämt. Att söka bidrag i utlandet är tydligen otillåtet enligt amerikansk lag, och det gör det här allvarligt, säger Marita Ulvskog.

Väcker oro

Ulvskog är suppleant i EU-parlamentets USA-delegation. Det är troligen det uppdraget som gör att hon fått mejlen, enligt henne själv.

– Jag utgår från att flera parlamentariker har fått det. Men ingen annan av de svenska S-ledamöterna har fått mejl vad jag har hört.

Utskicken har förstärkt Marita Ulvskogs oro över vad Donald Trump skulle kunna göra om han vinner valet den 8 november.

– Om han gör så här när det gäller att få in pengar kan man ju undra vilka metoder han använder i andra avseenden. Det måste finnas gränser för vilka absurditeter man kan företa sig om man vill bli ledare för världens största supermakt.

Svårt få in pengar

Donald Trumps kampanj har haft svårt att samla in tillräckligt med pengar för att finansiera det extremt dyra racet till Vita huset. Stora republikanska donatorer har valt att skänka pengar till kongressledamöter, i stället för att stötta sin presidentkandidat.

Aftonbladet har sökt representanter for Donald Trumps kampanj. I samband med rapporteringen om liknande mejl till politiker i andra länder i somras avböjde de dock att kommentera.

”Förloraren” kan bli president ändå – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  USA:s framtid

ARTIKELN HANDLAR OM