Resultatet av debatterna: En katastrof för Trump

1 av 2 | Foto: Donald Trump och Hillary Clinton möttes i en sista debatt.
NYHETER

De tre debatterna med totalt över 200 miljoner tittare har varit något av en katastrof för Donald Trump.

Sedan den första debatten har han stadigt tappat i opinionen.

Trump behöver ett mirakel för att vinna. Hans hopp är att det återstår nästan tre veckor till valdagen.

Före den första debatten var det hyfsat jämt i opinionen. Debatterna var kandidaternas chans att för första gången visa upp sig för stora delar av det amerikanska folket och koppla ett grepp om väljaropinionen.

Framförallt var det en chans för Donald Trump att presentera en mer seriös och presidentmässig sida av sig själv än den han visade upp i primärvalen då han påminde mer om en ståupp-komiker.

I de två första debatterna misslyckades han helt. I den tredje bytte han taktik. Han höll sig lugn och samlad. Hillary Clinton slängde åt honom det ena betet efter det andra men Trump vägrade hugga.

Under nästan en timme var det den avgjort bästa debatten där sakfrågorna ersatte smutskastningen. Båda kandidaterna pressades av moderatorn från Fox News som ställde precisa, konkreta frågor och vågade hålla kandidaterna i schack.

Men till slut kom sammanbrottet för Donald Trump även i denna debatt.

I den första gick han i Hillary Clintons fälla genom att konstant avbryta henne och skryta om att han inte betalar någon statlig skatt trots sina miljoninkomster.

Hotade med fängelse

I den andra chockade han tittarna genom att hota kasta sin motståndare i fängelse om han blev president.

I den tredje debatten såg han ut som en vinnare ända tills hans vägrade lova att acceptera valresultatet även vid en förlust. Ett uttalande ännu mer chockerande än att hota Clinton med fängelse. Allt eftersnack handlade om hur han underminerar tilltron till den amerikanska demokratin och en fredlig maktväxling.

För Donald Trump var den här debatten en sista chans att inför en mångmiljonpublik försöka vända valvinden genom att framstå som mer trovärdig, mer presidentmässig och mer kunnig än i de tidigare debatterna.

Det Trump behöver är inte ännu mer kärlek från de väljare som redan är beredda att gå igenom eld och vatten för att rösta på honom. Vad Trump behöver är att vinna över nya väljargrupper bland kvinnor, högutbildade, svarta och latinos. De 15-20 procent av väljarna som fortfarande inte bestämt sig för vem de ska rösta på.

Jag tror inte Trump vann många nya fans efter den sista drabbningen. Faktum är att debatterna mer eller mindre knäckt hans kandidatur. Clinton leder i nästan alla mätningar. I snitt är hennes försprång sju procent och det hotar nu att växa ytterligare.

Det är en sak att stå inför några tusen anhängare och upprepa valslogans som de älskar att höra. En helt annan att stå öga mot öga med sin politiska motståndare och bryta argumenten mot varandra.

"Vilken otäck kvinna"

Där visade sig Trump vara helt underlägsen. Han har svårt att formulera flera sammanhägnande, begripliga meningar i rad utan att förlora sig i utvikningar. Han kan hålla koncentrationen uppe i högst 45 minuter sedan faller han tillbaka i att avbryta och svamla.

Som i den sista debatten när han mitt i en utläggning av Hillary Clinton lutar sig fram mot mikrofonen och väser "vilken otäck kvinna". Detta sammanfattade på något vis hela hans kampanj där svartmålning och hat är centrala teman.

Förväntningarna på Trump inför debatterna var lågt ställda. Ändå lyckades han att underprestera. Sannolikt hade han vunnit på att inte ställa upp i debatterna överhuvudtaget.

Hillary Clinton vann alla debatterna, enligt de flesta amerikanska opinionsmätningar. Men det var Trumps uselhet snarare än hennes briljans som skapade dessa segrar.

Även den sista debatten var, precis som för Trump, hennes klart bästa. Hon var offensiv och vände fastighetsmiljardärens förolämpningstaktik mot honom själv. Som när hon anklagade Trump för att vara "Putins nickedocka".

Allt detta sagt så är en seger för Hillary Clinton den 8 november inte garanterad. Nästan tre veckor återstår till valdagen.

Med tanke på hur den här valrörelsen sett ut kan vi räkna med att mycket kommer att hända fram till dess. En ny skandal om Clinton kan räcka för att vända valvinden i Trumps riktning.

Och tänk om de amerikanska opinionsmätningarna har lika fel om presidentvalet som de brittiska hade om brexitomröstningen?

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

SE HÖJDPUNKTERNA: Debatten på två minuter TV

SÅ VAR DRABBNINGEN: Debattens sju hetaste ordväxlingar

WOLFGANG HANSSON: Där kan han ha förlorat

TRUMPS HÅN: Väste ”hon är en otäck kvinna”
CLINTON VANN: Första mätningen – så tyckte väljarna

VÄGRADE SVARA: Chock efter Trumps uttalande om resultatet

ARTIKELN HANDLAR OM