Barack Obama sågar Trumps utspel om att valet är riggat

avGustaf Tronarp, Nivette Dawod

NYHETER

Angriper presidentkandidaten: ”Är oansvarigt”

1 av 4
Barack Obama.

NEW YORK/LINCOLN, NEBRASKA. Här går Barack Obama till attack mot Donald Trumps påståenden om att valet skulle vara riggat – och hans ”smickrande” av Vladimir Putin.

– Att en presidentkandidat försöker misskreditera valsystemet innan rösterna ens har lagts saknar motstycke i USA, säger Obama.

Under tisdagen höll Barack Obama en presskonferens i Washington tillsammans med Italiens premiärminister Matteo Renzi, som var på besök i Vita huset.

När Obama fick frågor om valrörelsen och den republikanske presidentkandidaten Donald Trump sa han att uttalanden skulle vara mer försiktiga nu än när han kampanjar för Hillary Clinton. Sedan avlossade han dock flera rejäla salvor.

Kritisk mot ”smicker”

Först kritiserade Obama fastighetsmogulen för de positiva omdömena som han fällt om Rysslands president Vladimir Putin:

– Mr Trumps fortsatta smickrande och den utsträckning som han verkar basera mycket av sin politik på Mr Putin saknar motstycke i amerikansk politik, sa presidenten, och fortsatte:

– Mr Trump överraskar mig sällan nuförtiden. Jag är mycket mer bekymrad och förvånad över att republikanska politiker som historiskt varit väldigt anti-ryska och som har attackerat mig för att ha öppnat diplomatiska kanaler, nu stödjer honom och i vissa fall upprepar hans åsikter.

Klagar – i förtid

Barack Obama fick också en fråga om Trumps upprepade anklagelser om att presidentvalet skulle vara riggat.

– En av de stora sakerna med USA är att vi har en väldigt intensiv politisk tävling. När den är klar så gratulerar förloraren vinnaren, oavsett politisk hemvist. Det är så det måste fungera för att demokratin ska tryggas.

– Jag har aldrig i min livstid eller i den moderna historien sett någon presidentkandidat som försöker misskreditera valsystemet, innan rösterna ens har lagts. Det saknar motstycke. Dessutom är det helt utan grund i fakta. Det är oansvarigt.

Obama kritiserade också Donald Trump för att han klagar innan racet är över.

– Han gnäller innan tävlingen ens är avgjord. Det visar inte den inställningen som man vill se av en president.

– Jag uppmanar Mr Trump att sluta klaga, och gå ut och göra sitt jobb för att samla röster.

”Absolut riggat”

På senaste tiden har Donald Trump slungat ut anklagelser om att valet är riggat under alla sina kampanjmöten. Enligt presidentkandidaten samverkar Clinton, det politiska etablissemanget och medierna i hemlighet för att han ska förlora.

”Valet är absolut riggat av de oärliga medierna som lyfter fram 'Crooked Hillary' – men också vid många vallokaler - SORGLIGT”, har han skrivit på Twitter.

Får samtal från oroliga väljare

Experter från hela det politiska spektrumet är ense om att det inte finns några belägg för att det förekommer betydande valfusk i USA.

Under tisdagen besökte Aftonbladet ett möte i Lincoln, Nebraska. Då medverkade John Gale, statssekreterare i Nebraska och ansvarig för hur genomförandet av valet i delstaten. Han slog fast att det amerikanska valsystemet är säkert.

– Donald Trump pratar ofta om att valet är riggat, varje gång han säger så får vi telefonsamtal från oroliga väljare om att valsystemet skulle vara korrumperat, men jag säger alltid till dem att det är väldigt svårt att hacka systemet. Jag kan förstås aldrig säga att jag är 100 procent säker men jag är väldigt övertygad om att systemet inte kan korrumperas på något enkelt sätt, sa han, och fortsatte:

– Visst har en del delstater elektronisk röstning men även i de fallen så finns papperskopior på rösterna som räknas manuellt. Det är väldigt svårt att manipulera systemet.

Många tror på Trump

Trots bristen på fakta verkar Donald Trumps budskap sätta sig hos väljarna. Enligt en undersökning från tidningen Politico och analysföretaget Morning Consult tror fyra av tio väljare att att Trump kan bli ”bestulen” på valet. Bland republikanska sympatisörer är den siffran 73 procent.

– Resultaten visar att väljarna förlorar alltmer av förtroendet för att rösterna runtom i landet kommer att räknas rätt på valdagen, säger Kyle Dropp, chefsresarcher på Morning Consult, till Politico.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ARTIKELN HANDLAR OM