”Misstänkte mördaren stöttade nazistisk organisation”

avGustaf Tronarp, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Video visar hur polisen griper Thomas Mair för politikermordet

1 av 9

Tvåbarnsmamman och parlamentsledamoten Jo Cox, 41, sköts till döds utanför Birstalls bibliotek i Leeds.

52-årige Thomas Mair pekas ut som mördaren.

Många som känner honom har svårt att förstå att han kan ligga bakom det brutala mordet.

Samtidigt rapporterar en brittisk människorättsgrupp att Mair sympatiserade med en nynazistisk organisation.

Vid 18.15 på torsdagen meddelade West Yorkshirepolisens chef Dee Collins att Jo Cox dödades i attacken som inträffade när hon lämnade ett väljarmöte på biblioteket i Birstall i norra England.

Kort efter angreppet som inträffade vid klockan 13 greps en man i närheten. I brittiska medier pekas gärningsmannen ut som Thomas Mair, 52.

En video som ett ögonvittne har filmat från gripandet syns hur den misstänkte sitter på gatan med handfängsel. Två poliser plåstrar om mannen, som blöder från ett sår på huvudet. Efter några ögonblick anländer ett stort antal polisbilar till platsen.

”Hjälpte till och ställde upp”

En halvtimme före dådet sågs Thomas Mair lämna sitt hem.

– Han hade sin väska och keps på sig, han såg helt lugn ut, säger grannen Emma John, 30.

Mannens hus i ett bostadsområde i Birstall spärrades av kort efter mordet. Polisen tekniker arbetade då vid platsen, rapporterar The Guardian.

52-åringens grannar berättar att mannen bott i samma hus i 40 år, fram till för några år sedan tillsammans med en kvinnlig släkting. Sedan släktingen gått bort har Thomas Mair bott ensam, skriver The Guardian.

Han beskrivs som något av en ensling, men vänlig. Enligt grannarna har Mair aldrig haft något heltidsjobb. 2011 berättade han för en lokaltidning att han volontärarbetat med att sköta en park i närheten av sitt hem.

– Jag kan ärligt säga att det har gjort mer gott än all psykoterapi och medicinering i världen. Många människor som lider av mentala sjukdomar är socialt isolerade och känner sig värdelösa. Volontärarbete hjälper mot detta.

Grannarna berättar för brittisk media att Thomas Mair var aktiv i bostadsområdet.

– Allt vi hör nu går stick i stäv med den man vi trodde vi kände. Vi kände honom som någon som hjälpte till och ställde upp, säger en person till The Guardian.

Kathleen Cook, 62, och dottern Emma John, 30, var hemma vid lunchtid och såg när Thomas Mair lämnade sitt hem.

– Jag tittade ut genom fönstret vid 12.30-tiden, då gick han förbi med sin väska och hade på sig keps. Han såg helt lugn ut och verkade normal, säger Emma John till The Guardian.

– Han var en lugn person som höll sig för sig själv. Häromkring kände vi honom från tiden då han brukade fixa i våra trädgårdar, säger Kathleen Cook.

Brodern: ”Förstår inte”

Mairs bror säger till brittiska medier att han är chockad över det inträffade.

– Jag kämpar med att försöka förstå vad som hänt. Min bror är inte våldsam och han är inte alls så politiskt engagerad. Jag vet inte ens vad han röstar på.

Brodern uppger att den misstänkte mördaren har en historia av psykiska problem.

– Men han fick hjälp att hantera det, säger han, enligt The Telegraph.

– Jag grät när jag fick höra om detta. Jag är så ledsen för henne och för hennes familj.

Bar svart hatt

Cirka 30 minuter efter att Thomas Mair gått hemifrån, blev Birstallbon Sam Watson vittne till hur mannen som attackerade och dödade Jo Cox lämnade brottsplatsen.

– Han hade en svart hatt på sig och gick lugnt därifrån. Han sprang inte, han gick bara, säger Watson till The Guardian.

Polisen bekräftar att en 52-årig man är gripen misstänkt för mordet. De uppger att de i nuläget inte söker andra misstänkta eller inblandade i attacken. Än så länge har polisen inte hittat något motiv till attentatet.

Anhängare till nazi-organisation

Enligt minst två vittnen ska Mair i samband med attacken på Jo Cox ha skrikit ”Britain first”, vilket är namnet på det nationalistiska extremhögerpartiet. Organisationen grundades av tidigare medlemmar i British National Party. Men partiet förnekar att Mair varit medlem och fördömer politikermordet, skriver The Independent.

Enligt tidningen ska han också ha kopplingar till den nationalistiska organisationen Springbok Club, som försvarat vit makt och apartheidregimen i Sydafrika.

Brittiska människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center uppger att Mair i årtionden har sympatiserat med amerikanska National Alliance. Det var tidigare en av USA:s största nynazistiska organisationer. 1999 ska den misstänkte mördaren ha köpt en pistolbyggar-manual från National Alliance.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM