Högerspöket som flyttar in i Vita huset

Steve Bannon, 62, har anklagas för att vara rasist, sexist och extremist.

Och tusen andra, mindre smickrande saker.

Nu flyttar han in i Vita huset – som Donald Trumps högra hand.

The racist, fascist extreme right is represented footsteps from the Oval Office. Be very vigilant America.

Tänk dig att Sveriges statsminister har valt sin viktigaste rådgivare. Den kloka högra hand som ska lotsa landets högsta politiska ledare genom politikens alla svåra val.

Tänk dig att han, för det är en man, står bakom en högerpopulistisk nyhetssajt som anklagats för vit nationalism och kvinnohat och som gjort sig känd för följande rubriker:

Skulle du hellre vilja att ditt barn blev feminist eller fick cancer?

Preventivmedel gör kvinnor oattraktiva och galna

Lösningen på näthat är enkel: kvinnor borde logga ut

Låter det uppåt väggarna?

Det är precis vad miljoner amerikaner tycker.

Kom som en chock

De första dagarna efter sin skrällseger i det amerikanska presidentvalet höll Donald Trump en oväntat lågmäld ton. Hans tal om att ena USA lugnade finansmarknaderna och väckte förhoppningar (bland motståndarna) och farhågor (bland anhängarna) om att han skulle vara beredd att backa från några av sina mest omstridda förslag.

I söndags kom nästa chock.

Då meddelade Trump att han utsett Steve Bannon, 62, till chefsstrateg och rådgivare. En position med ett enormt inflytande över USA:s politik.

Bannon var Trumps kampanjledare och låg bland annat bakom den ökända presskonferensen med kvinnor som påstod sig ha utsatts för övergrepp av Bill Clinton. Han ska också ha övertalat Trump att måla ut Hillary Clinton som en del av en global finanselit på ett sätt som många ansåg var antisemitiskt.

"USA:s farligaste man"

Steve Bannons bakgrund är minst sagt brokig. Han växte upp i en fattig, demokratisk familj. Gick in i militären, blev finansman i Wall street-banken Goldman-Sachs och har producerat Hollywoodfilmer med bland annat skådespelaren Sean Penn. Han har varit delägare till rättigheterna för tv-succén Seinfeldt – och tjänat miljoner på dess framgång.

Gift tre gånger

Bannon har varit gift tre gånger och en av exfruarna har uppgett att han misshandlat henne, anklagelser som dock lagts ner. Hon uppgav också att han inte ville att deras döttrar skulle gå i skolor med judiska barn.

Men skälet till att han kallats "USA:s farligaste man i politiken" ligger varken i hans tidigare karriär eller familjeliv.

Utan i hans roll som ledargestalt inom den så kallade "Alt Right"-rörelsen, som förespråkar vit nationalism. Steve Bannon står bakom den högerpopulistiska nyhetssajten Breitbart, som anklagas för sexism, rasism och judehat.

Manar till vaksamhet

Nu växer protesterna mot tillsättningen. Demokraterna, företrädda av senatsledaren Harry Reid, kräver att tillsättningen stoppas. Men också tongivande republikaner har reagerat med avsky. Republikanen John Weaver, som arbetade med John Kasichs kampanj, twittrade:

"Den rasistiska, facistiska högern finns representerad bara några steg från Ovala kontoret. Var mycket vaksam, Amerika."

Överdrivna ord?

Bannon själv har förnekat all rasism. Men kanske väger andras reaktioner tyngre i det här fallet. Som Rocky Suhaydas. Han är ledare för Amerikas nazistiska parti och uttryckte sig så här i ett mejl till CNN:

Hyllas av KKK

"Jag måste säga att jag blev lite förvånad att Trump till slut valde Bannon. Jag trodde att hans grupp av Washington-insiders skulle ha protesterat alltför högljutt."

Den tidigare Ku Klux Klan-ledaren David Duke gick mer rakt på sak i en intervju med samma nyhetskanal:

– Det är utmärkt.

Det brukar påstås att inget säger mer om en president än vilka han eller hon väljer att ha närmast omkring sig. Nu blir det upp till Bannon att hjälpa Trump att genomföra sina viktigaste vallöften.

Att bygga en mur mot Mexiko.

Och att deportera två miljoner papperslösa.

Publisert:

LÄS VIDARE