Ukip-ledaren Nigel Farage avgår

Av: Anna Andersson, Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Under måndagsförmiddagen meddelade Nigel Farage att han hoppar av som partiledare för det EU-fientliga brittiska partiet Ukip.

– Jag kampanjade för att få tillbaka mitt land, nu vill jag ha tillbaka mitt liv.

Foto: AP/TT

Nigel Farage meddelade i dag sin avgång trots att Ukip, som varit ett av de mest EU-kritiska partierna, fick som de ville när Storbritannien valde att rösta Brexit och därmed lämna EU. Under måndagens presskonferens förklarade Farage att han inte är någon politiker utan en affärsman, men att han valde att gå in i politiken för att förändra sitt land.

Till BBC säger Farage att han gjort sitt efter resultatet av folkomröstningen om Storbritanniens EU-utträde och därmed nått sitt politiska mål.

– Jag kommer inte att vara den personen som fattar besluten framöver, säger han på presskonferensen.

Redan förra året meddelade Farage att han skulle avgå men valde då att ta tillbaka beslutet. Detta säger han dock inte kommer att ske igen då partiet nu har tagit sig till en bra position.

Efterträdare i höst

Twitter tackar Farage för det stöd han fått inom partiet och säger sig vara glad över resultatet av den brittiska folkomröstningen.

Bara några minuter efter att Farage meddelat sin avgång twittrade Ukip-kollegan Douglas Carswell en emoji, föreställande en smiley med solglasögon.

Douglas Carswell är Ukips enda ledamot i det brittiska parlamentet men det är väl känt att dessa båda herrar inte drar jämnt – och Farage lade till att han inte skulle satsa pengar på att det blir Carswell som efterträder honom. I övrigt ville han inte ge sin syn på vem som borde efterträda honom. Den nya partiledaren kommer att utses vid partiets kongress i höst.

Nigel Farage själv representerar sitt parti i EU-parlamentet. På frågan om han kommer att sitta kvar de återstående två åren svarade han att han hoppas att britterna ska vara ute i EU på kortare tid än så – och han själv därmed ur parlamentet.

Drev egen kampanj

Det EU- och invandringsfientliga Ukip var mycket drivande i debatten för att Storbritannien skulle lämna EU. De ansågs dock så pass extrema att de inte fick kampanja tillsammans med Boris Johnson och de andra i voteleave-lägret, utan drev sin egen kampanj under parollen ˝Believe in Britain”.

Ukip har också mer än andra EU-motståndare betonat sitt motstånd till den fria rörligheten inom EU. Under dagens pressträff uttryckte Farage också farhågor om att den som efterträder David Cameron som premiärminister skulle sälja ut stoppet av invandring mot tillgång till den inre marknaden. Han hävdade också att Storbritannien har en mycket stark ställning i de kommande förhandlingarna med EU.

Publicerad:

LÄS VIDARE