Maria Andersson, 74, lurar nätbedragaren

1 av 5
NYHETER

En främmande man på nätet har på några få dagar blivit kär i Maria Andersson, 74.

Hon är övertygad om att det är en bluff men spelar med innan hon tänkt säga ifrån.

– Först ska jag ha lite roligt, säger hon.

Maria Andersson, 74, från Orsa är inte någon som låter sig luras. Sedan några dagar tillbaka försöker en man snärja henne på Facebook med vad som verkar vara lögner. Hon är övertygade om att det rör sig om en bedragare. Men Maria Andersson har från första början gillrat en fälla för att få veta mer om honom. 

– Han är kanonsnygg på sina bilder, för snygg, säger hon.

Det började för några dagar sedan. En man som säger att han är en 60-årig änkling från Oregon i USA, skickade en vänförfrågan via Facebook. Maria Andersson tackade ja och tänkte inte mer på det, hon umgås med många jämnåriga på nätet.

– Han fyllde år så jag skickade en hälsning, artig som jag är. Han svarade direkt, så jag skrev tillbaka. Jag berättade att jag var 74 år och hittade efter en stund på att jag hade massa ärvda pengar. Då blev han kär, säger hon.

Bluffen gillar att fiska

Nu tycker den nya beundraren att Maria Andersson är hans själsfrände.

– Jag har tittat på Dr Phil och har sett hur de gör. Men mig lurar ingen. Jag har inte avslöjat att jag förstår vad som försiggår. Först ska jag ha lite roligt, säger hon.

Maria Andersson har fortsatt att skriva meddelanden till mannen för att fiska efter information, samtidigt som hon inte säger för mycket om sig själv.

– Han har sagt att han har förlorat sin fru i cancer, att han gillar fiske och att han är ingenjör.

Men han har inte bett Maria Andersson om pengar eller något annat ännu. Hon tror att det är för tidigt.

– Först måste jag smörjas, vet du. Sen kommer han antagligen att fråga om pengar till en resa så vi kan träffas.

Maria Andersson kommer att hålla bedragaren på kroken ett par dagar till innan hon avslöjar sig.

– Jag tänker bara säga att nu är leken färdig och bye, bye. Jag tycker inte det är någon mening att polisanmäla det här. Men jag vill att tanter i Sverige ska veta att sådant här händer, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det är avskyvärt att han försöker luras. Men jag är inte arg utan tycker att det är synd om en sådan här människa.

Har du något råd till andra kvinnor som riskerar att bli lurade?

– Ta bort alla gubbar ni inte vet vilka de är.

”Anpassar sig efter offret”

Tomas Djurling är säkerhetsexpert och jobbar bland annat med it-frågor. Han säger att det blir allt vanligare att äldre blir mål för bedrägerier på nätet.

– De anpassar sig efter offret, i det här fallet med snygga bilder, till exempel, säger han.

Däremot tycker han Maria Anderssons tilltag låter ovanligt.

– Det är ändå en allvarlig situation. Sen kan det förstås vara så att det är en riktig person som vill ha kontakt som kanske blir ledsen, säger Tomas Djurling, men påpekar samtidigt att det som Maria Andersson är med om är ett vanligt upplägg för bedragare.

– Tyvärr är det ett relativt säkert sätt för brottslingar att begå brott. Det måste handla om mycket stor summor pengar för att polisen ska lägga resurser på att utreda sådana här brott så de läggs ofta ner. En grundregel är att aldrig lämna ifrån sig pengar eller något värdesaker till någon man bara träffat genom nätet, säger Tomas Djurling.