Europolchefen: ”Är extremt orolig för terrordåd under EM”

avSebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Frankrike skakades av två terrordåd under 2015.

Nu uttrycker chefen för den europeiska polisen oro för nya attentat vid sommarens fotbollsfest.

– Det är ett attraktivt mål för terrorister. Jag är extremt orolig för terrordåd under EM, säger Europol-chefen Rob Wainwright.

Om mindre än en månad börjar fotbolls-EM i Frankrike.

De 51 matcherna väntas locka 2,5 miljoner åskådare till arenorna. Ännu fler väntas resa ner för att följa matcherna på storbildsskärm, eller för att uppleva atmosfären.

I en intervju med den tyska tidningen Die Welt varnar chefen för den europeiska polisbyrån, Rob Wainwright, för att arrangemanget kan komma att bli en måltavla för terrorister.

– Det är ett attraktivt mål för terrorister. Jag är extremt orolig för terrordåd under EM, säger Wainwright.

”Chockerande enkelt att attackera mjuka mål”

Nyligen förlängde Frankrike det undantagstillstånd som infördes efter terrorattentaten i Paris den 13 november. Förlängningen är på två månader, och ska garantera säkerheten under EM.

Men enligt Rob Wainwright kommer det ändå bli svårt att skydda sig mot attentat.

– Det är chockerande enkelt att attackera mjuka mål som kaféer, restauranger eller en konserlokal, säger han till Die Welt.

”Omöjligt att övervaka alla”

Efter attentaten i Paris i januari och november i fjol har Europol rannsakat sitt antiterrorarbete.

Die Welt: Vad gick fel?

– Att bekämpa terrorism är väldigt komplext. Vi känner till cirka 5 000 europeer som anslutit till terrorgrupper i Syrien och Irak. Av dessa har ungefär en tredjedel återvänt.

– Det är helt enkelt omöjligt att övervaka alla potentiella terrorister dygnet runt. Europa har inte tillräcklig kapacitet – och det strider också mot vår idé om vad som är en fri demokrati.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM