Kycklingarbetare tvingas bära blöjor på jobbet

Foto: Oxfam
Kycklingarbetare jobbar under dåliga förhållanden, enligt en ny rapport.
NYHETER

Arbetstakten på amerikanska kycklingfabriker är så hög att de anställda inte får gå på toaletten.

En del av dem tvingas därför använda blöjor under arbetstid.

Det rapporterar organisationen Oxfam.

Oxfam-rapporten citeras av affärssajten Bloomberg.

I en stor, anonym undersökning bland arbetare på kycklingfabriker i USA framkommer att arbetarna inte får tillåtelse att gå på toaletten - oavsett hur nödvändigt det är.

Några av de intervjuade uppger att de har både bajsat och kissat på sig vid de löpande banden eftersom de inte kunnat hålla sig.

Andra uppger att de för säkerhets skull använder blöjor på jobbet och flera säger att de försöker låta bli att dricka för att inte riskera att bli kissnödiga.

Uppmärksammats tidigare

Det är inte första gången förhållanden på amerikanska kycklingfabriker uppmärksammas.

Dokumentären ”Food Inc.” tog bland annat upp omänskliga arbetsmiljöer och förra året presenterade Oxfam en rapport som handlade om låga löner, arbetsplatsolyckor, sjukdom och ett skräckvälde på fabrikerna.

Industrin har svarat på anklagelserna genom att dels vifta undan vad man uppfattar ett fåtal anonyma klagomål - ”anekdoter” -, dels genom att göra klart att det helt strider mot företagens policy.

”Anonyma klagomål”

– Även om vi inte vet om anklagelserna är sanna kommer vi att se till att våra regler för toalettbesök följs och att våra anställdas behov tillgodoses, skriver ledningen för Perdue, en av de företag som namnges i rapporten.

Branschorganisationerna har i ett gemensamt uttalande sagt att de är bekymrade över anklagelserna men ifrågasätter också Oxfams motiv att svartmåla branschen med ”en handfull anonyma klagomål” som grund.